Savršenstvo jednostavnosti – Kuća Bottenwil, Švicarska
 • 2020-07-28
 • U saradnji sa Velux BiH, u narednom periodu AABH vam predstavlja niz projekata u kojima su implementirana različita projektantska rješenja.

   

  Kuća Bottenwil, Švicarska
  Arhitekti: Juri Troy Architects
  Fotografije: Jürg Zimmermann

  Jednostavna porodična kuća u mjestu Bottenwil u Švicarskoj je objekat koje ima vrlo sličan prostorni kontekst sa brdovitim područjima i naseljima Bosne i Hercegovine. Svojom formom, prostornom organizacijom i materijalizacijom pokazuje inovativan i efektivan način gradnje u brdskom području.

  Izazovi u ovom projektu bili su slični kao i u ranijim radovima arhitekte Jurija Troya. Morao je pronaći rješenje za strmu parcelu, gdje se teren ne smije mijenjati, dok se u isto vrijeme mora osigurati pristup s ulice, i pridržavati strogih propisa o volumenu i obliku buduće kuće. Odgovor na te složene zahtjeve pokazao se kao jednostavan volumen sa simetričnim krovom, koji se otvara prema pejzažu na svakom nivou, hvatajući dnevnu svjetlost sa svih mogućih strana – uključujući i krov. Vanjski izgled je homogen, sa zidovima obloženim od bijele jele, a krov u kedrovoj šindri.

  Otvori otkrivaju debeli sloj izolacije, potrebnu za postizanje dobre energetske uravnoteženosti. Kad vanjske temperature padnu ispod 14 stepeni, kuća se zbog svog Minergie P standarda mora oslanjati na mehaničku razmjenu svježeg zraka s povratom topline. U toploj sezoni prirodno se prozračuje.

  Krovni prozori ključni su za prirodnu ventilaciju. Dovoljno je da ih otvorite zajedno sa vratima na terasi na donjem nivou,i toplistajali zrak se podiže, stari dobri efekat dimnjaka. Donja strana kuće je u tlu, ne zagrijava se puno, tako da se za vrijeme ventiliranja hladan zrak usisava do gornjih spratova.

  Zbog strme stranice kuća je prvi sprat djelomično ukopan u padini.

  Glavni ulaz vodi od razine ulice, preko garažnog poda i dugog stubišta u stambeni prostor.Kući se pristupa s ulice kroz dugo stubište, počevši od garaže.

  Dječije sobe se nalaze na prvom spratu, na drugom spratu veliki dnevni boravak pruža pogled na sve strane. Iako skromna i izravna, ova kuća sadrži luksuzne sitnice za svakodnevnu upotrebu, poput kuhinje na otvorenom ili prve peći za picu u svijetu sa certifikatom pasivne kuće.

  Gornji sprat, posvećen isključivo odraslima, sadrži veliku spavaću sobu, kupatilo sa saunom, gostinjsku i radnu sobu. Svi krovni prozori, okrenuti prema sjeveru, pružaju čistu dnevnu svjetlost i svjež zrak u sobama ispod. To je bilo moguće zahvaljujući pametnom triku arhitekte: izumio je duboka okna, povezujući sobu za goste s otvorima na suprotnoj strani krova. Difuzno sjeverno svjetlo stvara lijep kontrast s radnim prostorom, okupanim sunčevim zrakama.

  Podijeli

  Iz arhive