SARAJEVO GREEN DESIGN BIENNALE 2019
 • 2019-10-01
 • Green Design Biennale nastavak je godišnjeg Sarajevo Design Festivala (osnovan 2009.). Prvi biennale format predstavljen je 2015. godine u Sarajevu tijekom kojeg je najavljen razvoj Zelenog dizajnerskog centra za jugoistočnu Europu (jedan od glavnih ciljeva SGDF-a). Cilj Bijenala je obuhvatiti vodeće inovacije i razvoj koji će oblikovati održivi svijet sutrašnjice. U središtu rasprave su koncepti, strategije i alati za učinkovito korištenje resursa unutar izgrađenog okoliša. O tim će se temama baviti kroz glavna predavanja arhitekata, inženjera, kreatora politika i industrije koji dolaze iz 10 zemalja.

  Ovogodišnji biennale održat će se od 02. do 05. listopada u suradnji s Centrom za zeleni dizajn za jugoistočnu Europu (GDC). Svečano otvorenje Green Design Biennale 2019. održat će se u Kulturnom centru Kosača u Mostaru u 18:00 sati. Program će započeti filmom “Sve je premostivo – Mostar 2019”.Nadalje, izazovi i mogućnosti budućih zelenih gradova bit će razrađeni i predstavljeni kroz tri međunarodne radionice (u suradnji sa Sveučilištem u Mostaru i Sveučilištem Džemal Bjedić), izložbama, Danima industrije (u suradnji s REDAH-om) i najavom Nagrade Zelena arhitektura (u suradnji Asocijacijom arhitekata Bosne i Hercegovine), te otvaranje Green Design Centra (u suradnji s Gradom Mostarom).

  Treće internacionalno Green Design Biennale će otvoriti kreatorica Green Design Bienala i Green Deisgn Centra, Prof.Elma Durmisevic, nizozesmki Ambasador Mr. Reinout Vos, gradonačelnik grada Mostara Ljubo Bešlic, rektor mostarskog Univerziteta “Džemal Bijedić” Prof. Elvir Zlomusica i rektor Sveučilista Mostar Prof. Zoran Tomić

  Green Design Biennale ugostit će predavače sa znanstvenim radovima ključnim za ovu tematiku (arhitekti, inženjeri, znanstvenici, građevinari, inžinjeri iz srodnih indrustrija, kreatori politika, profesori i studenti, istraživačke institucije EU) iz Velike Britanije, Belgije, Francuske, Nizozemske, Austrije, Švedske, Izraela, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Oni će predstaviti društvene/ekološke izazove, revolucionarne dizajne i inovativna rješenja, ekonomske modele i politike, oblikujući prijelaz prema zelenom društvu budućnosti.

  Program sva tri dana biennala je iznimno sadržajan i ispunjen konkretnim radionicama i diskusijama, a o njemu više možete pročitati i ovdje.

  Podijeli

  Iz arhive