Salon arhitekture Novi Sad
 • 2018-09-26
 • DaNS – Društvo arhitekata Novog Sada organizuje 21. Salon arhitekture Novi Sad, čije će se otvaranje održati u subotu 29. septembra 2018. u 19 časova, u Galeriji Macut na prvom spratu Spensa u Novom Sadu, trenutno najboljem izlagačkom prostoru za ovaj tip manifestacije u gradu.

  Na izložbi Salona bit će prikazano oko 140 radova iz 8 kategorija: arhitektura, urbanizam, enterijer, konkursni radovi, studentski radovi, publikacije, digitalni prostor i eksperiment u arhitekturi. Na otvaranju će biti proglašeni pobjednici i dodeljene nagrade i priznanja u svim kategorijama.

  Žiri Salona čine: Dejan Todorović (dobitnik Velike nagrade na ovogodišnjem Salonu arhitekture Beograd), Srđan Jovanović Weiss (CUNY Spitzer arhitektonski fakultet, Njujork), Mika Cimolini (Muzej za arhitekturu i dizajn, Ljubljana), Ana Mrđa (Arhitektonski fakultet Zagreb) i Jasmin Sirčo (Dani arhitekture Sarajevo).

  Salon arhitekture Novi Sad je glavno mjesto susreta i takmičenja arhitektonskih produkcija regiona opcrtanog zemljama: Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Crna Gora, Makedonija, Rumunija i Mađarska. Radovi iz svih ovih zemalja ravnopravno učestvuju u konkurenciji za nagrade Salona i njihovom selekcijom se na najbolji način prikazuje stanje arhitekture ovih lokalnih scena koje počivaju na zajedničkom kulturnom naslijeđu. Ishodišta tih scena su već dugo vremena različita, pa je tim prije potrebno njegovati mjesto njihovog kontinuiranog susreta, što je upravo Salon arhitekture Novi Sad.

  Salon arhitekture Novi Sad je prvi put organizovan 1993. godine. Manifestacija je podržana od strane Grada Novog Sada-Gradske uprave za kulturu i Inženjerske komore Srbije.

  Podijeli

  Iz arhive