Retrospektiva izložbe Collegium Artisticum 2016-2019
 • 2020-04-06
 • COLLEGIUM ARTISTICUM, tekovina stvaralačkih snova

  naprednih sarajevskih i bosanskohercegovačkih umjetnika, osnovan 1939. godine

  dostojanstveno obnovljen o proslavi tridesete godišnjice slobode i pobjede 6. aprila 1975. godine.

  COLLEGIUM ARTISTICUM otvara vrata svim ljudima dobre volje, udružujući ljepotu i istinu,

  doprinosi pobjedi dobra nad zlom, humanizaciji čovjeka u samoupravnom socijalizmu.

  Ovdje se vatra stvaranja čovjeka za čovjeka neće ugasiti!

   

   

  Ovaj natpis nekada je stajao na štafelaju pred ulazom u Umjetnički paviljon Collegium artisticum koji je svečano otvoren 6. aprila 1975. godine.

  Nažalost, ove godine svoj 45. rođendan galerija dočekuje zatvorenih vrata, iza kojih je još uvijek postavljena izložba pod nazivom “Apokalipsa“ autora Džeke Hodžića.

  Iako posljednjih godina radi u ekstremno teškim uslovima koji su posljedica nerješavanja inih nagomilanih problema (poplave, prokišnjavanje, devastacija i fizička oštećenja izložbenog i kancelarijskog prostora, dotrajalost opreme za rad, manjak uposlenika i stručnog, kvalifikovanog kadra, …), iako su opstanak galerije i njena budućnost neizvjesni, zahvaljujući prevashodno svojim uposlenicima – galerija prkosno preživljava i istrajava u svom radu, svojoj kulturno-umjetničkoj misiji i ne posustaje u svakodnevnoj borbi protiv vjetrenjača. Kontinuirana bogata i dinamična aktivnost galerije tokom posljednjih decenija obuhvata preko hiljadu izložbi i kulturnih događaja lokalnog, regionalnog i međunarodnog karaktera i značaja.

  Od 1975. godine konstanta u izlagačkom programu galerije Collegium artisticum je istoimena zajednička izložba članova i članica tri umjetnička udruženja: Udruženja likovnih umjetnika BiH, Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH i Asocijacije arhitekata u BiH. Svake godine u aprilu publika je imala jedinstvenu priliku da u prostoru galerije Collegium artisticum pogleda izložbu koja obuhvata širok dijapazon stvaralačkih promišljanja, istraživanja, stremljenja i dostignuća u sferama likovne i primijenjene umjetnosti, dizajna i arhitekture, djela iz oblasti grafičkog, produkt i modnog dizajna, scenografije, kostimografije, umjetničke fotografije, enterijera, keramike, ilustracije, umjetničke obrade metala, tekstila i drugih materijala, djela iz oblasti crteža, slikarstva, skulpture, grafike, instalacije, performansa, video umjetnosti, …

  Nažalost, u ovoj situaciji koja nas je nenadano zadesila trenutno nismo u mogućnosti da ovogodišnju izložbu realizujemo i prezentujemo javnosti u planiranim terminima (njena realizacija je odgođena do daljnjeg), ali se ovom prilikom možemo prisjetiti nekih prethodnih godina i radova koji su nagrađeni na izložbi kojom galerija u saradnji sa udruženjima obilježava i proslavlja Dan grada Sarajeva.

   

  Svim građankama i građanima čestitamo 75. godišnjicu oslobođenja grada Sarajeva sa iskrenom željom da zajedničkim naporima prevaziđemo ovu krizu u kojoj smo se zatekli i da se što prije sastanemo i družimo u galeriji Collegium artisticum!

  Sanela Nuhanović,

  kustosica galerije Collegium artisticum

   

  Retrospektivu ćemo zbog veličine objaviti u tri dijela. Danas Vam donosimo retrospektivu nagrađenih radova CA 2016

   

   

  Podijeli

  Iz arhive