REPORTAŽA: Večer arhitekture u Tuzli
 • 2016-12-15
 • ©Davor Matošević

  ©Davor Matošević

  Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini u suradnji sa Međunarodnom galerijom portreta u Tuzli, dana 30.11.2016., organizirala je tematsko okupljanje arhitekata Tuzlanskog kantona – “Večer arhitekture u Tuzli”.

  Večer arhitekture su činile dvije programske cjeline – službeni dio programa za arhitekte i otvorenje izložbe “Collegium artisticum 2016- Arhitektura”.

  Odlično posjećen događaj i prepuna dvorana kolegica i kolega koji su se odazvali našem pozivu su podsticaj ali i znak da možemo računati na potporu iz Tuzle, Lukavca, Živinica, Gradačca, Gračanice, Srebrenika, Banovića, Brčkog i drugih mjesta ove regije.

  U prvom dijelu programa, sa početkom u 18:00 sati, nakon uvodnog obraćanja i pozdrava voditelja programa Nedima Čitakovića uslijedila je prezentacija Plana aktivnosti AABH za period 2016-2018.

  Vedad Islambegović, predsjednik Upravnog odbora AABH, detaljno je prezentirao Plan aktivnosti, dosadašnje rezultatate i realizirane projekte Asocijacije arhitekata, te je pozvao sve kolege na aktivno članstvo i udruživanje.
  Svih dvanaest točki iz Plana su detaljno elaborirane, a posebnu pozornost kolega privukla je prezentacija online aplikacije “Cjenovnik arhitektonskih usluga” koja se nalazi na portalu Asocijacije arhitekata.

  Vedad Islambegović ©Davor Matošević

  Vedad Islambegović ©Davor Matošević

  Ana Bosankić, članica Upravnog odbora i koordinatorica radne grupe Tuzla, predstavila je Plan aktivnosti i događaja koje će AABH organizirati  u Tuzli kao i odgovore na pitanje “Zašto biti član AABH u Tuzli?”.
  Kolegama je također predočeno na koji sve način mogu aktivno sudjelovati u radu AABH. Pozvani su na pribavljanje fotodokumentacije za projekt “Moderna i modernizam” koji se odvija na Instagram profilu Asocijacije arhitekata kao i na sudjelovanje u drugim aktivnostima radne grupe Tuzla.

  Prezentacije programa rada i planova aktivnosti AABH su ostavile snažan i pozitivan dojam kod nazočnih kolega, te se veliki broj arhitektica  i arhitekata Tuzlanskog kantona već istu večer učlanio u Asocijaciju arhitekata preko online aplikacije “Postani član”. Zahvaljujemo svim novim članovima na potpori.

  Ana Bosankić ©Davor Matošević

  Ana Bosankić ©Davor Matošević

  Maja Ilić je predstavila višednevni arhitektonski festival “Dane arhitekture” koje organizacija Lift-prostorne inicijative u partnerstvu sa Asocijacijom studenata arhitekture Sarajevo, Asocijacijom arhitekata u Bosni i Hercegovini i Udruženjem za kulturu i umjetnost – Crvena već devet godina uspješno organizira u Sarajevu.
  U planu je da se sličan događaj, manjeg obima, naredne godine održi i u Tuzli.
  Prezentirana je i tema narednih Dana arhitekture 2017 – “Kontinuirani enterijer”, koji će se održati od 17-21.05.2017. Kolege su pozvane da posjete ovaj najveći arhitektonski događaj u našoj zemlji.

  Maja Ilić ©Davor Matošević

  Maja Ilić ©Davor Matošević

  Iskra Leko, instruktor BIM softvera Revit, upoznala je nazočne sa BIM softverima i suvremenim tendencijama u izradi arhitektonske dokumentacije, kao i sa zakonskim regulativama koje nalažu BIM-ovanje arhitektonskih projekata.
  Ova prezentacija je uvodno predavanje u predstojeći tečaj Revita za arhitekte kojeg će AABH organizirati u Sarajevu, Tuzli i svim drugim gradovima u kojima se ukaže interes.

  Iskra Leko ©Davor Matošević

  Iskra Leko ©Davor Matošević

  Nakon predavača, kolegama su se kratko obratili sponzori događaja.

  Sponzor događaja je bila firma STO Bojorad iz Brčkog – zastupnik austrijskog brenda STO – fasadni sustavi, unutarnje boje, epoksidni podovi i premazi.
  Ispred austrijske firme STO nazočnima se obratio Tihomil Kreitmayer, dugogodišnji prijatelj, partner i počasni član Asocijacije arhitekata.
  Tihomil Kreitmayer je rođen u Tuzli, projektant je Međunarodne galerije portreta u kojoj se Večer arhitekture održana, a firma STO je već godinama sponzor nagrade Grand Prix tako da je ovo uistinu bio poseban događaj našoj dosadašnjoj suradnji.

  Tihomil Kreitmayer ©Davor Matošević

  Tihomil Kreitmayer ©Davor Matošević

  Ispred firme Xella BH d.o.o.  koja stoji iza brenda YTONG  nazočnima se obratio Bojan Obad, regionalni menadžer prodaje za Tuzlanski kanton. YTONG je sinonim za porobeton, materijal sa širokom paletom proizvoda koji se nadopunjuju i čine jedinstven sustav gradnje.

  Naš sponzor je bila i firma TECE – njemački brend na tržištu inteligentnih sustava u kućanstvu, sanitarne tehnike i sustava za odvodnju. TECE, iako nije dugo na našem tržištu, već ima razrađenu mrežu distributera i dobavljača u cijeloj BiH kao i sjedište u Sarajevu. Ispred firme TECE nazočan je bio direktor Goran Božić iz Zagreba, te direktor predstavništva u Sarajevu Tomica Kovač.

  Nakon službenog dijela programa uslijedilo je otvaranje izložbe “Collegium artisticum 2016- Arhitektura”.

  Mnogobrojnim gostima i kolegama arhitektima najavljena su buduća okupljanja sličnog tipa u Tuzli i predstavljeni su nagrađeni radovi.
  Direktor Međunarodne galerije portreta Dženan Jusufović je naglasio da AABH uvijek može računati na Međunarodnu galeriju portreta kao partnera u svojim aktivnostima u Tuzli.
  Zahvaljujemo gosp.Jusufoviću i svim uposlenicima Međunarodne galerije portreta u Tuzli na odličnoj suradnju pri organizaciji Večeri arhitekture u Tuzli.

  ©Davor Matošević

  ©Davor Matošević

  Nakon otvorenja izložbe uslijedilo je druženje uz koktel i catering, te prezentacije proizvodnog programa sponzora na njihovim promotivnim štandovima.

  Profesorica Evica Pranjić i učenici Građevinsko-geodetske škole Tuzla, smjer arhitektonski tehničar, su nam pomogli da večer protekne kako je zamišljena te im ovim putem zahvaljujemo i nadamo se uspješnom nastavku suradnje na budućim projektima AABH u Tuzli.
  Zahvaljujemo i našem fotografu Davoru Matoševiću koji je pratio cijeli događaj.

  U nastavku pogledajte galeriju fotografija sa događaja.

  Sve fotografije sa događaja možete pogledati na našoj Facebook stranici: album fotografija

  Podijeli

  Iz arhive