REPORTAŽA: Škola AABH_10
 • 2018-04-16
 • U srijedu 11.04.2018. godine Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Lift prostorne incijative (http://www.l-i-f-t.org/) održala je deseti po redu ciklus stručnih predavanja za arhitekte, studente arhitekture i građevinske inženjere pod nazivom ‘Škola AABH’. Cilj ovog programa predavanja jeste dodatno obrazovanje u građevinskim tehnologijama i materijalima izgradnje, a nastaje u saradnji sa odabranim i provjerenim kompanijama iz građevinske industrije. Konstantna posjećenost i pozitivan odgovor šire publike na svaki događaj ‘Škola AABH’ svjedoči o relevantnosti i potrebi edukacije i razgovora na ovu temu.

  Na desetom ciklusu predavanja inženjeri su se detaljno upoznali sa sljedećim temama:

  Edin Hajrulahović ispred kompanije SIKA (https://www.sika.com/) održao je vrlo zanimljivo i interaktivno predavanje o ventilisanim fasadama i principu postavke lijepljenih ventilisanih fasada kroz prezentaciju Sika sistema sistema lijepljenja.

  Ispred kompanije Fischer (https://www.fischer.de/de-de) gospodin Veselko Palac održao je predavanje o  inovativnim ACT  fasadnim sistemima, te tehnološkim mogućnostima, detaljima, načinima postavke i referentnim primjerima ovih sistema.

  Azra Delić dipl.ing.eng  ispred kompanije Luminos (https://luminos.ba/), jedine BiH kompanije za proizvodnju LED rasvjete, održala je predavanje vrstama rasvjete koju proizvodi i projektuje ova kompanija, načinu projektovanja i tehnološkim mogućnostima pri dizajnu i postavci vanjske (ulične i dekorativne) te rasvjete u sportskim i industrijskim objektima.

  I na kraju, kroz kratku prezentaciju ispred kolega iz Walter Solutions -a (http://www.walter.ba/), Elma Krasny predstavila je nastupajuću Walter BIM akademiju, te objasnila prednosti BIM-a na BiH trzistu i nadolazeće promjene u projektovanju kroz ovu metodologiju.

  Nakon predavanja izvučeni su dobitnici 10 ulaznica za predstojeće Mostarske Dane Orisa na kojima će izlaganje održati 2 Arhitekta, Han Tümertekin, Alen Jašarević, i svjetski poznata Snøhetta, te su svi učesnici nastavili druženje uz koktel.  

  Svi evidentirani polaznici Škole AABH mogu na zahtjev dobiti uvjerenje o odslušanim predavanjima izdato od Asocijacije arhitekata u BiH.

  U nastavku pogledajte fotogaleriju sa događaja a na sljedećem linku možete vidjeti kako je to izgledalo na prethodnim školama.

  Podijeli

  Iz arhive