REPORTAŽA: Škola AABH_03
 • 2017-07-18
 • ©Mario Ilić

  ©Mario Ilić

  U Tuzli je 12.07., u organizaciji Asocijacije arhitekata u Bosni i Hercegovini, održan treći ciklus predavanja Škola AABH_03.

  Ukupno tri edukativna predavanja su održana u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla. Predavanja su organizirana u suradnji sa poznatim brendovima iz građevinske industrije.

  Jedna od osnovnih aktivnosti AABH prema Planu aktivnosti je i rad na dodatnoj edukaciji i samoedukaciji arhitekata. Škola AABH je jedan od projekata iz tog plana.
  Goste je ispred AABH pozdravila i upoznala sa konceptom predavanja Ana Bosankić, voditeljica projekta Škola AABH.

  Istakla je da je projekt Škola AABH pokrenut sa ciljem upoznavanja projektanata sa novim materijalima, sistemima građenja i suvremenom opremom kako bi postali što konkurentniji i spremniji na tržište u kojem se konstantno pojavljuju novi materijali i sustavi građenja.

  Ova stručna predavanja uče projektante pravilnoj primjeni i ugradnji suvremenih materijala, te ih povezuju sa tehničkom podrškom unutar vodećih brendova iz građevinske industrije.

  Svi polaznicu su primili i odgovarajuću tehničku dokumentaciju koja prati održana predavanja. Ukupno 45 polaznika je evidentirano na Školi AABH_03 i oni će na kraju ovogodišnjeg programa primiti potvrdu o odslušanim predavanjima.

  Projekt Škola AABH u Tuzli realiziran je uz volonterski rad aktivnih članova iz Tuzle: Nedim Čitaković, Maja Ilić i Mahir Žigić, te uz pomoć AABH arhitektica – Amerisa Demirović, Ilda Dobrinjić, Sanja Pavić Ligić i Maja Kovačević.

  Događaj je volonterski za AABH fotografirao Mario Ilić, poznati bosanskohercegovački fotograf i snimatelja sa bečkom adresom. Hvala Mario!

  Nakon predavanja uslijedilo je koktel druženje uz vrhunski catering Nur Pekara za sve nazočne.

  U nastavku donosimo kratak sažetak predavanja:

  SISECAM

  Tema: Inovativna rješenja u staklarstvu, poštujući prirodu i čovjeka
  Predavač: Marko Lazović

  Predavač iz Sisecama, vodećeg proizvođača float stakla,  je u uvodu objasnio razlike između rada sa staklom u prošlosti i rada danas, a onda se osvrnuo na moto kompanije “Right glass, right solution” i koji su to parametri prema kojima svaki projektant treba odabrati pravo staklo u svom slijedećem objektu. Na prvom mjestu je naravno zdravlje korisnika i spriječavanje povreda, ali su jednako bitni faktori i bezbjednost, zaštita od buke, energetska efikasnost i estetika. Kroz praktične primjere u kojima je opisao koje prilike traže koje staklo. Za svaki od ovih parametara je naveo po jedan ili više  primjera iz široke palate proizvoda koje nudi Sisecam. Ultraclear staklo sa velikim efektom transparentnosti, Acoustic Lamex za prozore u bučnim dijelovima grada, stakla sa većom ili manjom refleksijom i još dosta drugih primjera koji se vrlo lako mogu inkorporirati u vaš slijedeći projekat.

   

  Marko Lazović ©Mario Ilić

  Marko Lazović ©Mario Ilić

  SIKA

  Tema: Ravni krovovi
  Predavač: Enes Brković

  Ispred svjetski poznatog brenda SIKA, govorio je Enes Brković.
  Projektanti su upoznati sa Sika tehnologijama i sustavima za ravne krovove, sa posebnim fokusom na različite tipove konstrukcije i načina izvedbe. Kroz detaljne presjeke i tehničke detalje prikazana su sistemska rješenja za neprohodne krovove, balstne krovove sa šljunkom, zelene krovove i sistemska rješenja za prohodne krovove. Različiti uvjeti ugradnje kao i zahtjevi konstrukcije diktiraju koji od sustava je prikladan za primjenu. Kroz specifične primjere smo vidjeli način primjene PVC memebrana, FPO membrana, MTC tekućih membrana te primjerene načine ugradnje i fiksiranja.
  Posebno su obrađeni detalji ugradnje slivnika, razni proboji na pločama i kritična mjesta za koja Sika također nudi sistemska rješenja.

  Enes Brković ©Mario Ilić

  Enes Brković ©Mario Ilić

  MUREXIN

  Tema: Detalji i rješavanje detalja u programu polaganja keramike Murexin proizvodima
  Predavač: Pero Lugonja

  Treće predavanje je održao predstavnik kompanije Murexin, koja u svom proizvodno – prodajnom programu obuhvata sisteme vanjske toplotne izolacije, programe polaganja keramike, građevinski program te programe za polaganje parketa i podnih obloga. Na ovom predavanju su se konkretno predstavili rješenja za kupatila, wellness i bazene te riješavanje detalja u tim prostorima. Učesnici su upoznati s tim kako pravilno riješiti ćošak kupaonice i na šta se treba obratiti pažnja kada se radi detalj dilatacije u bazenima. Kroz sistematično objašnjene izabrane detalje i primjere bazena i wellnessa koje su ranije radili, predstavnici kompanije Murexin su pokazali učesnicima Škole da su prava adresa za arhitekte u slučajevima projekata koji su vezani za spa, wellness i bazene.

   

  Pero Lugonja ©Mario Ilić

  Pero Lugonja ©Mario Ilić

  Album fotografija na linku.

  Prilozi o Školi AABH.

  Vidimo se opet u septembru na Škola AABH_04!

  | Galerija fotografija |

   

  Datum objavljivanja: 18.07.2017.

  Podijeli

  Iz arhive