REPORTAŽA: Škola AABH_02
 • 2017-07-12
  • Autorica: Maja Ibrahimpašić
  • Novosti
  ©Kenan Muslić

  ©Kenan Muslić

  Druga po redu Škola AABH je održana u četvrtak, 6.7. u prostorijama kina Kriterion u Sarajevu.

  Škola AABH pruža učesnicima priliku da saznaju novosti i trendove iz različitih oblasti arhitekture ali i pomaže arhitektima da ostvare lični kontakt sa predstavnicima kompanija, sve u cilju ostvarivanja saradnje u budućnosti i stvaranja optimalnih rješenja prije i tokom građenja.

  Koncept Škole je ostao nepromijenjen od prvog puta: slušaoci nisu izloženi dugim suhoparnim predavanjima već im predavači kroz kratke i koncizne prezentacije predstavljaju svoje sferu djelovanja u građevinskoj industriji i daju im neophodne informacije kako i gdje da nađu više informacija u situaciji kada im to zaista bude neophodno.

  Ako Škola nastavi ovim tempom, na kraju ciklusa polaznici će biti jako dobro informisani koje su mogućnosti i potencijali građevinske industrije danas, i na koje adrese (bilo stvarne ili virtuelne) se trebaju obratiti ako im treba savjet eksperta.

  Pošto je sezona godišnjih odmora već u toku, za sve one koji su mogli da prisustvuju Školi, u nastavku donosimo “bilješke sa predavanja”.

  ARCHICAD BIM
  Predavači: Riad Drino i Jasmin Hadžović

  BIM tehnologija je jedna od tema koja je sve češća među arhitektima, a lično opredjeljenje za određeni BIM program će uskoro biti arhitektonski ekvivalent pitanja “Za koga navijaš?”. Na drugoj Školi AABH, Riad Drino i Jasmin Hadžović iz studia Doxat su predstavili sve mogućnosti koje nudi Archicad. Klasičnu prezentaciju predavači su zamijenili kratkom demonstracijom rada u Archicadu, pa su u 20 minuta koliko je trajala prezentacija, izmodelirali kompletan individualni stambeni objekat sa vratima, prozorima, krovnom konstrukcijom i namjestajem. Serija pitanja koja je uslijedila iza predavanja je potvrdila da je publika jako zainteresovana za Archicad. Kroz pitanja i odgovore, još su predstavljene i olakšice koje Archicad donosi pri radu na predmjeru i mogućnosti kooperacije Archicada sa drugim programima.

  SISECAM
  Predavač: Marko Lazović

  Predstavnik Sisecama je u uvodu je objasnio razlike između rada sa staklom u prošlosti i rada danas, a onda se osvrnuo na moto kompanije “Right glass, right solution” i koji su to parametri prema kojima svaki projektant treba odabrati pravo staklo u svom slijedećem objektu. Na prvom mjestu je naravno zdravlje korisnika i spriječavanje povreda, ali su jednako bitni faktori i bezbjednost, zaštita od buke, energetska efikasnost i estetika. Kroz praktične primjere u kojima je opisao koje prilike traže koje staklo. Za svaki od ovih parametara je naveo po jedan ili više  primjera iz široke palate proizvoda koje nudi Sisecam. Ultraclear staklo sa velikim efektom transparentnosti, Acoustic Lamex za prozore u bučnim dijelovima grada, stakla sa većom ili manjom refleksijom i još dosta drugih primjera koji se vrlo lako mogu inkorporirati u vaš slijedeći projekat.
   
  MUREXIN
  Predavač: Pero Lugonja

  Drugo predavanje je održao predstavnik kompanije Murexin, koja u svom proizvodno – prodajnom programu obuhvata sisteme vanjske toplotne izolacije, programe polaganja keramike, građevinski program te programe za polaganje parketa i podnih obloga. Na ovom predavanju su se konkretno predstavili rješenja za kupatila, wellness i bazene te riješavanje detalja u tim prostorima. Učesnici su upoznati s tim kako pravilno riješiti ćošak kupaonice i na šta se treba obratiti pažnja kada se radi detalj dilatacije u bazenima. Kroz sistematično objašnjene izabrane detalje i primjere bazena i wellnessa koje su ranije radili, predstavnici kompanije Murexin su pokazali učesnicima Škole da su prava adresa za arhitekte u slučajevima projekata koji su vezani za spa, wellness i bazene.

  KNAUF ISULATION
  Predavač: Dario Henezi

  Drugo izdanje Škole  je upotpunio predstavnik Knaufa, sa kratkom prezentacijom o mineralnoj vuni kao sredstvu za rješavanje toplinske, zvučne i protupožarne izolacije građevina. Predavanje je počelo sa nekim osnovnim karakteristikama mineralne vune, pominjući i da je Knauf prva kompanija koja je osvojila nagradu  Eurofins Indoor Air Comfort Gold standard, i to upravo za mineralnu vunu. U nastavku predavanja predstavljene su sve prednosti mineralne vune kao izolatora građevina ali i moguće scenarije koji se mogu desiti uslijed nepravilnog korištenja termo izolacije (npr. pojava plijesni) ili uslijed korištenjaneprimjerene protupožarne izolacije, što može dovesti do puno ozbiljnijih posljedica u kojima mogu biti ugroženi i ljudski životi.

  Bilješke sa predavanja su samo kratke crtice onoga što su učesnici čuli na drugoj Školi AABH. Tu je bilo još dosta primjera, informacija, dobrih pitanja koja su postavljena u formalnom i neformalnom dijelu programa i koja su učesnicima približila konkretne materijale i tehnologije s kojim se svaki dan susreću, bilo u uredu ili na gradilištu.

  Samoedukacija je po definiciji čin preuzimanja kontrole nad svojim obrazovanjem. Zato slijedeći put, kad pomislite da kažete da ste imali/imate loše obrazovanje koje vas nije pripremilo za praksu, sjetite se da postoji jako puno načina (samo)edukacije kroz koje možete nadopuniti svoje znanje.

  Škola AABH se do sad pokazala kao jedan od najefektivnijih.

  Kako je bilo na Školi AABH_01 možete pogledati ovdje.

  |Fotografije|

  Datum objavljivanja: 12.07.2017.

  Podijeli

  Iz arhive