REPORTAŽA: Škola AABH 15 + Collegium Artisticum arhitektura 2018 u Mostaru
 • 2019-02-28
 • Asocijacija arhitekata u BiH je u partnerstvu sa Hrvatskim domom Herceg Stjepan Kosača organizirala otvaranje izložbe Collegium Artisticum – Arhitektura 2018, u Mostaru 26.02.2019. godine.
  Otvaranju izložbe prethodio je program “Škola AABH” u sklopu kojeg su predavanja održali predstavnici kompanija Intralighting, Sika BH i Knauf Insulation.
  “Škola AABH” predstavlja stručan osvrt na trendove arhitektonskog projektovanja i tehničko znanje za primjenu savremenih proizvoda iz građevinske industrije.
  Sve veći broj raznovrsnih novih materijala i tehnologija se pojavljuje na našem tržištu, a preduvjet za njihovu ispravnu primjenu u projektovanju jeste poznavanje tehničkih specifikacija i pravilne ugra

  dnje. Organizovana su u saradnji sa odabranim brendovima iz građevinske industrije, koji će pored stručnih predavanja svim polaznicima osigurati i tehničku dokumentaciju za specifične proizvode i uzorke materijala.
  Predstavnik kompanije Sika BH, Nedim Ikanović održao je predavanje na temu: “Sika sistemi hidroizolacije” te je predstavio zadnje inovacije na tržištu, te principe postavljanja ove vrste sistema.
  Sika AG je specijalizirana švicarska kompanija za proizvodnju građevinske hemije, te vodeća u razvoju i proizvodnji sistema i proizvoda za lijepljenje, brtvljenje, prigušenje, statička ojačanja i zaštitu u građevinskom sektoru i industriji.

  Predstavnik kompanije Intra lighting Hrvoje Huđin održali su predavanje o najnovijim sistemima rasvjete koji su dio njihovog asortimana a kroz zanimljivu perspektivu primjene rasvjete u filmskoj industriji.
  Kompanija Intra Lighting jedna je od vodećih firmi na domaćem i inostranom tržištu koja se bavi proizvodnjom i ugradnjom sistema unutrašnje rasvjete, sa brojnim nagradama za dizajn kao što su Red Dot Award, Good Design Award, Design+ itd.

  Predstavnik kompanije Knauf Insulation Dario Henezi govorio je na temu „Knauf Insulation rješenja u graditeljstvu“ o novim tehnologijama i toplinskim rješenjima u zgradarstvu, mikroklimi stambenih prostora, zaštiti od požara i buke i drugom a sve to kroz konkretne primjere iz prakse.

  Nakon prezentacije otvorena je Collegium Artisticum (arhitektura) 2018 izložba. Collegium Artisticum – Arhitektura je najznačajnija i najstarija godišnja smotra arhitekture u BiH. Tročlani stručni žiri za selekciju i valorizaciju radova koju su u 2018 godini činili Christoph Hinterreiter, Tadej Glažar i Idis Turato je od 57 pristiglih radova iz cijele BiH, odabrala 18 najvrijednijih u različitim kategorijama. Na ovaj način AABH teži da otvori širi dijalog o kvaliteti arhitektonske produkcije širom BiH, te podstakne sve profesionalce da učestvuju u ovoj smotri arhitekture i konsekventnim razgovorima.

  U nastavku pogledajte fotogaleriju.

  Podijeli

  Iz arhive