REPORTAŽA: Škola AABH 05 u Sarajevu
© Kenan Muslić
© Kenan Muslić
 • 2017-10-24
 • © Kenan Muslić

  © Kenan Muslić

  U Sarajevu u Art kinu Kriterion je u četvrtak 19.10. održana peta u nizu Škola AABH_05.

  Ovo je već treći ciklus edukativnih predavanja koja se održana u Sarajevu, a čiji je cilj konstantno usavršavanje i upoznavanje inženjera sa novim materijalima i tehnologijama u građevinarstvu.
  Veliki broj arhitekata i studenata arhitekture, te puna dvorana kina Kriterion su pravi pokazatelj da Škola AABH već postaje tradicionalan i odlično posjećen događaj.
  Predavanja su organizirana u suradnji sa partnerima Asocijacije arhitekata, odabranim brendovima iz građevinske industrije koji su svim polaznicima programa osigurali prateće tehničke materijale.
  Gorica Mehić, voditeljica programa i članica upravnog odbora AABH, je pozdravila sve prisutne te je također dodijelila instagram nagrade pobjednicima zadnjeg natjecanja.
  Na ovom ciklusu predavanja govorili smo o rasvjeti.

  Intra Lighting – Zoran Čovran je govorio o pravilnoj primjeni Intra Lighting rješenja za rasvjetu ovisno o funkciji prostora, te je prezentirao raznovrsne mogućnosti i sistemska rješenja za arhitektonsku rasvjetu.
  Nakon predavanja o rasvjeti uslijedila je prezentacija projekta Prilike plus, čiji je nositelj AABH.

  Narcisa Bašić Gaković, menadžer projekta i Sanela Dizdar, koordinator projekta ispred AABH su prezentirale program i ciljeve projekta. Prilika Plus je program izgradnje kapaciteta neformalnog obrazovanja odraslih u BiH sa namjerom da postane brand i oznaka kvaliteta za sve programe obuke koji prihvate i uvedu standardnu metodologiju izrade programa, provođenja obuke i testiranja. Program finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) u BiH, u okviru svog portfolija zapošljavanja mladih, a implementira Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća.

  Kroz prvu fazu projekta, Prilika Plus je pokrenula 8 centara za neformalno obrazovanje odraslih, od kojih su Centar Format iz Sarajeva i Centar WMTA Banja Luka. Razvijeno je 5 programa na polju drvne industrije i obučeno oko 400 osoba u oba centra, što je rezultiralo zapošljavanjem preko 200 osoba. Paralelno s tim, ostvarena je saradnja sa srednjim stručnim školama i fakultetima, te su organizovane radionice, takmičenja i izrade protutipova namještaja najuspješnijih studentskih radova. Projekat II faze Prilike Plus programa spaja drvnu industriju i arhitekturu. Nosioc druge faze je Asocijacija arhitekata u BiH a projekat se realizuje zajedno sa partnerima projekta: Centrom Format iz Sarajeva i Ustanovom za stručno obrazovanje odraslih WMTA Banja Luka.

  U periodu od 15 mjeseci koliko traje projekat cilj je osposobiti 250 nezaposlenih osoba kroz umrežavanje 30 BiH kompanija u industriji namještaja i arhitekturi, od čega će se izvršiti odabir potencijalnih tvrtki koje bi multiplicirale program prema modelu Prilike Plus u svojim matičnim tvrtkama. Ovim projektom se planira razvoj plana i programa u sklopu obrazovanja odraslih za 9 zanimanja/specijalizacija po modelu Prilika Plus, trening trenera, te multiplikacija centara na više lokacija u BiH (Sarajevo, Hadžići, Fojnica, Visoko, Teslić, Banja Luka, Modriča). Nakon uspješno završene obuke očekuje se zapošljavanje 70% od ukupnog broja polaznika obuke. Projektom je planirana i uspostava AABH HUB-a koji bi djelovao kao centar za samozapošljavanje za najmanje 10 osoba s BIM edukacijom i intenzivnom suradnjom arhitekata.

  Najavljena je i naredna ŠKOLA AABH_06 sa temom “Akustika u arhitekturi” koja će se održati u suradnji sa firmom Knauf, 14.11. u Art kinu Kriterion sa početkom u 18:00 sati.

  Vidimo se na ŠKOLI AABH_06!

  U nastavku pogledajte fotogaleriju sa događaja a na sljedećem linku možete vidjeti kako je to izgledalo na prethodnim školama:

   

  Datum objavljivanja: 24.10.2017.

  *Zabranjeno je kopiranje objava sa web stranice AABH na druge portale i medije bez odobrenja od strane Asocijacije arhitekata u BiH.
  Podijeli

  Iz arhive