REPORTAŽA: Rasprostor 1.3.
 • 2016-12-15
 • Autor: Istraživački centar za prostor

  Istraživački centar za prostor je u petak, 9.12. završio prvu seriju programa „Rasprostor“ koja je tokom tri večeri u proteklih mjesec dana održana na različitim lokacijama u Banjaluci. 

  Rasprostor 1. je započeo u novembru sa dva predavanja. Jelena Stanković (PhD arhitekta Univerziteta u Dandiju, Škotska) je 15.11. u Muzičkom paviljonu, predstavila doktorsko istraživanje “Nevidljiva Banjaluka”. Ona je istakla da „Banjaluka koju zamišljamo i pamtimo obično nije snimljena na kartama – ostaje nevidljiva. Kao takva ona postoji samo u našim sjećanjima.“ „Neophodno je kreirati nove karte sjećanja da bi od zaborava sačuvali Banjaluku koju zamišljamo i pamtimo.

  Isidora Karan (PhD arhitekta Univerziteta u Granadi,Španija) je zatim 16.11. u Studentskom pozorištu, predstavila  istraživanje “Intenzivna mjesta u Bosni i Hercegovini: Studija njihove konstrukcije i preporuke za njihovo očuvanje i unapređenje”. Isidora je tom prilikom posebno naglasila da “urbani intenzitet predtavlja svakodnevni ritam ljudi, koji određuje konstrukciju prostora grada i njegove karakteristike”. A takođe je predložila “nove pristupe u urbanom oblikovanju u širem smislu”.

   

  © Istraživački centar za prostor

  © Istraživački centar za prostor

  Treće veče predavanja je održano u Smart office Co-working prostoru Banjaluka. Vedad Islambegović, (PhD arhitekta, saradnik Univerziteta u Sarajevu i partner u Filter arhitektima) je predstavio plan aktivnosti Asocijacije arhitekata u BiH 2016-2018, čiji je predsjednik, napominjući da aktiviranje AA u BiH “predstavlja pokušaj otpora letargiji, sa uvjerenjem da šansu za prosperitet imamo samo kao zajednica”. Konačno, prof. Juan Luis Rivas Navarro (PhD arhitekta Univerziteta u Granadi) se u svom inspirativnom predavanju kroz samo nekoliko “ključnih riječi” kritički osvrnuo na urbani prostor Banjaluke, naglašavajući njegov ogromni potencijal i naš odnos prema tom istom prostoru.

  © Istraživački centar za prostor

  SONY DSC

  Predavanja su izazvala zavidnu pažnju publike, te pokrenula diskusiju oko tema politike sjećanja, stvaranja intenzivnih mjesta u Banjaluci, nephodnosti organizovanja arhitekata, te (ne)kulturi planiranja prostora kod nas i njenim posljedicima. Predavanja su tokom tri večeri u tri različita prostora okupila oko 160 učesnika, većinom arhitekata iz nauke i prakse, ali i predstavnika udruženja građana, kulturnih radnika, medija i druge.

  Serija je održana uz podršku Salona italijanske keramike Leo-Gres; Odjeljenja za društvene djelatnosti Administrativne službe grada Banja Luka; J.P. Aquana Banja Luka – Muzičkog paviljona; Studentskog pozorišta Banja Luka i Smart office Co-working prostora, Banja Luka.

  © Istraživački centar za prostor

  © Istraživački centar za prostor

  Podijeli

  Iz arhive