REPORTAŽA: Otvorena izložba COLLEGIUM ARTISTICUM 2019_arhitektura
 • 2019-04-09
 • U petak, 05.04. u Galeriji Collgium Artisticum u Centru Skenderija otvorena je godišnja izložba Collegium artisticum 2019. Tradicionalno su izložbu organizirala tri strukovna udruženja  – Asocijacija arhitekata u BiH, Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera i Udruženje likovnih umjetnika.

  Tročlana stručna internacionalna komisija za selekciju i valorizaciju radova ovogodišnje izložbe Collegium artisticum 2019 – Arhitektura, koju su činili: Adnan Harambašić, Grozdana Šišović i Aljoša Dekleva, je od 56 pristiglih radova iz cijele Bosne i Hercegovine, odabrala 39 radova koji su izloženi na ovogodišnjoj izložbi Collegium artisticum.

  GRAND PRIX  je ove godine osvojio projekat  Mala upravna zgrada i veliki borovi, Zenica – Vedina Babahmetović / ENTASIS.

  U kategoriji Realizacija najuspješniji je projekt Sportska dvorana Franjevačke Gimnazije, Visoko – Christoph Hinterreiter / OSNAP.

  Možemo reći da iz godine u godinu primjećujemo dominaciju novih generacija, mladih arhitekata/ica, čemu svjedoče i ovogodišnji nagrađeni u kategorijama:

  Nagradu za najbolji Enterijer Franjevački muzej, Jajce – Amar Zuka;
  Nagradu za Ideju Centar za savremenu kulturu KRAK, Bihać – Ena Kukić i Dinko Jelečević.

  Žiri je odlučio dodijeliti još 3 specijalne nagrade i to:

  Specijalna nagrada za realizaciju u inozemstvu: Borderless House – Selma Mašić i Sei Haganuma
  Specijalna nagrada za inovativan pristup u radu sa javnim prostorima: #BLink – prostorna i svjetlosna instalacija, Banja Luka – Small SCALE, koordinator Igor Kuvač
  Specijalna nagrada za afirmaciju arhitekture: Knjiga “3650 dana savremene arhitekture u Sarajevu” – Dani arhitekture Sarajevo

  U kategoriji „Realizacija“ selekciju je prošlo ukupno 13 radova, u kategoriji „Enterijer“  13 radova, dok je u kategoriji „Ideja“ selekciju prošlo 11 radova i 2 rada Van kategorije.

  Na pratećem događaju Razgovor sa komisijom i druženje koji se održao u Historijskom muzeju u subotu, 06.05., prisutni arhitekti su imali priliku čuti komentare komisije o nagrađenim radovima.

  Veče je upotpunjeno simboličnim nagradama koje su predstavnice kompanije Alumil dodjelile nagrađenima. Ovu priliku je iskoristio sponzor događaja Velux te su dodjelili Vedini Babahmetović specijalnu nagradu koju je Studio Entasis osvojio na Veluxovom takmičenju “Bringing light to life”.

  Više detalja o nagrađenim radovima ćemo objaviti uskoro, a svi radovi koji su prošli selekciju će biti objavljeni u virtuelnoj izložbi na našoj web stranici. Izložba u galeriji Collegium artisticum u Centru Skenderija ostaje otvorena do 27.04.

  Čestitamo svim nagrađenim autorima/cama, ali i autorima/cama koji/e su prošli selekciju!

  Ovogodišnji internacionalni žiri omogućen je zahvaljujući sponzorima i prijateljima Asocijacije:

  STO Percon d.o.o.-  Arhitektura igra važnu ulogu u životu ljudi – ona se ogleda u jedinstvenosti naselja, grada, regije. To uključuje i netaknuti okoliš. Sto AG obavezuje se na pažljivo postupanje s prirodnim resursima i njeguje suradnju s partnerima. Kompaniji Sto su pored razvoja, proizvodnje i prodaje sustava i usluga, jednako važni ekonomski pokazatelji – novostvorena vrijednost za zanatlije, arhitekte i investitore. STO je austrijski brend, vodeći na tržištu fasadnih sustava, unutarnjih boja, epoksidnih podova i drugog.

  Kronospan – najveći svjetski proizvođač proizvoda na bazi drveta sa više od 100 god iskustva u industriji. Osnovni fokus Kronospana su njihovi kupci. Uspjeh brenda je  na poznavanju Vaših potreba u kombinaciji sa savršenim dizajnom, vrijednosti za novac i besprijekornim servisom.

  ALUMIL – Sa više od 30 godina iskustva i 2200 zaposlenih, jedna od najnaprednijih kompanija u svijetu najsavremenijih proizvodnih linija u naših 12 fabrika u Evropi. Moderne zgrade zahtijevaju projektovanje i izgradnju sistema fenestracije sa visokim standardima. Fokusirajući se uvijek na specifikacije i zahtjeve najnaprednijih svjetskih tržišta, ALUMIL je stvorio asortiman proizvoda koji uključuje inovativne proizvode i savršeno odgovara modernim potrebama gradnje.

  FIBRAN – GRUPAFIBRAN jedan je od najvažnijih proizvođača toplinske izolacije u Europi. Svoje proizvode prodaje u više od 40 zemalja u Europi i svijetu. GRUPAFIBRAN projektantima, izvođačima i investitorima nudi kvalitetan i trajan energijski štit proizvodnjom tehnički usavršenih i ekološki besprijekornih toplinsko izolacijskih materijala, sa osnovom naprednih rješenja na području uporabe izolacije te odgovornim širenjem tehničkoga znanja među istraživačima, projektantima, izvođačima.

  VELUX – VELUX Bosna i Hercegovina d.o.o. se bavi prodajom i marketingom VELUX krovnih prozora, sjenila, prozora za ravni krov s kupolom i svjetlosnih tunela. Proizvodi su dostupni u prodavnicama građevinskog materijala širom Bosne i Hercegovine. Više od 70 godina VELUX grupa stvara bolje uvjete stanovanja za ljude širom svijeta – korištenje dnevnog svjetla i svježeg zraka.

  Podijeli

  Iz arhive