REPORTAŽA: Mostarski Dani Orisa 2018
 • 2018-04-25

 • Naći razlog za otići u Mostar ideja je koja se konstantno vrti negdje u podsvijesti, posebno nakon zime. Prvi mostarski Dani Orisa jedan su takav dobar razlog.

  Za organizaciju je zaslužan prvenstveno Centar za Arhitekturu, Dijalog i Umjetnost ADA Mostar dok se AABH može pohvaliti da je bila partner u ovom događaju. U 3 dana, od 20-22 aprila, desio se mali festival arhitekture ispunjen predavanjima, radionicama, formalnim i neformalnim druženjima. Dane su potvorila predavanja Joachima Granita (vrlo arhitektonsko prezime, op.a), Muhameda Serdarevića iz sarajevskog studija „Normal“ i Senada Demirović – Habibije, direktorice Centra ADA i glavne pokretačice svih događaja koji se tiču arhitekture na području Mostara i okolice.

  Subota je bila rezervirana za udarni dio. Alen Jašarević, njemački arhitekta bh korijena hrabro je održao predavanje na maternjem jeziku (što jako cijenimo). Nakon njega je na red došao Han Tumertekin, turski arhitekta čije predavanje, iako tehnički korektno, je nekako ostavilo dojam da nije kazao najzanimljvije o svojim objektima. Kao da u toj njegovoj, uistinu vrhunskoj arhitekturi ima još nešto što ni on sam možda nije u stanju sročiti.

  Dva arhitekta su zajednički predstavili svoje projekte. Očito je bilo da se radi o dva jako dobra prijatelja koji su imali sreće, znanja i umijeća naći investitore dubljeg džepa čiji su im hobiji izgradnje vinskih podruma i kućnih tropskih vrtova omogućili producirati izvrsnu arhitekturu.

  Predavanja je zatvorio headliner. Tarald Lundenvall iz ne-baš-starchitects-ali-ipak-naginjemo-tome ureda Snohetta održao je rutinski izvrsno predavanje. Profesionalizam je to kakav se i očekuje od arhitekte tog kalibra. Sve je precizno objašnjeno, timing je sračunat, čak su i šale strateški raspoređene. S jedne strane, zanimljivo je gledati kako to radi ured čije je djelovanje u potpunosti na jednom drugom i nivou i u drugom svijetu. S druge strane, vrlo malo toga što se čulo je primjenjivo na naše, lokalne uvjete.  Malo se teško identificirati sa internacionalnim uredom sa preko 250 zaposlenih čiji je budžet, za bh prilike, praktično neograničen.

  Za prvi put, može se reći da su mostarski Dani Orisa u potpunosti uspjeli. Mala sugestija bi bila da se iduće godine osigura određeni broj ulaznica za predstavnike medija. Predavanja su bila izvrsno posjećena. Uglavnom se radilo o mlađim generacijama arhitekata što jako raduje i obećava. Upravo ovakav vid otvaranja prema svijetu, konstantnog učenja i komunikacije može, na duge staze, iznijeti bh arhitekturu na viši nivo.

  Podijeli

  Iz arhive