REPORTAŽA: Izložba skica Amira Vuka Zeca u Zvonu
 • 2017-02-14
 • Autorica: Sanela Dizdar

  U sarajevskoj galeriji Zvono, u srijedu 08.02.2017. u 21.00, otvorena je izložba skica arhitekte Amira Vuka Zeca. Saša Bukvić, voditelj likovnih i drugih programa u galeriji Zvono, je prema riječima Kristine Ljevak, dugo planirao i želio realizovati ovu izložbu.

  „Amir Vuk Zec je čovjek koji ne samo svojim djelima već i fizičkim prisustvom oplemenjuje svaki prostor. Zvonu je udahnuo nešto što prije zaista nismo imali priliku vidjeti bez obzira na kvalitet umjetničkih djela koje smo ranije izlagali. Računali smo da će biti ovako, nismo se nadali da će u ovoj mjeri. Zapravo, ova izložba je potvrda da sigurno treba da se realizuje u nekom većem prostoru i sa više radova, ali nazalost smo navikli da institucionalne galerije najčešće ne rade svoj posao i da ono što je najbolje, a vezano je za bosanskohercegovačku savremenu produkciju, upravo imamo priliku vidjeti u Zvonu.”

  Uz prepoznatljivi humor, i „onoliko kol'ko se na jednoj nozi može stajati“ Zec je pozdravio sve koji su odlučili posjetiti izložbu.

  Ako ima kutaka gdje Sarajevo stanuje, to vam je ovdje, i uvijek je u tim skrovitim mjestima, alternativnim prostorima.

  Kako kaže prostor galerije je bio inspirativan, a cjelokupna postavka skica, harmonična u svom haosu, možda najbolje prikazuje „osnovnu ideju, sjeme“ iz kojega se naposlijetku rađa arhitektura.

  Skica je kvantni skok, iz misaonog ka materijalnom, i to je osnovni behar, pupoljak – al valja od behara do ploda doći. Tako je i od skice do realizacije jedan put, koji ovdje nije predstavljen, koji vi morate pretpostaviti. Ovdje u par sekvenci, možete zaključiti koju mi borbu vodimo dok dođemo do onoga što se realizuje. Put od skice do finala je proces u kojem mi uživamo, koji pomaže u našem radu i to polako ponestaje u našoj praksi. Sve počinje riječju i završava riječju, a skica je tu da sve objasni.

  Prepuna galerija Zvono svjedok je veličine i značaja ovog bosanskohercegovačkog arhitekte. Nadamo se da je ovo samo uvertira u neku veću izložbu u skorijoj budućnosti, jer nema sumnje da javnost, a pogotovo mlađe generacije arhitekata, sa velikim poštovanjem prate rad Amira Vuka Zeca.

  Svi prisutni su imali priliku, osim da uživaju u izloženim radovima, da ponesu sa sobom neku od skica uz potpis autora. Jednako koliko i skice, pažnju privlače njegove nerijetko humorom prožete izjave, a što ga čini možda najčešće citiranim lokalnim arhitektom. Ja se odlučujem za onu na kojoj čitko ispisano piše:  „Gdje se djeca ne mogu igrati skrivača (ćora-bake) nije prostor za zdravo odrastanje.“

  U nastavku pogledajte galeriju fotografija sa događaja.

  Datum objavljivanja: 14.02.2017.

  Podijeli

  Iz arhive