REPORTAŽA: Izložba “Nova namjena starih industrijskih građevina” u Mostaru
 • 2017-02-20
 • Autorica: Martina Penava 

  U četvrtak, 16.2., u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru skupila se masa ljudi. U velikoj dvorani se pripremao koncert makedonske glazbene dive Kaliopi, dok su druga dva prostora Kosače zaposjeli arhitekti, umjetnici i svi oni kojima je najava predavanja i izložbe o industrijskom naslijeđu zvučala primamljivo.

  Pred početak predavanja u amfiteatru je ostalo svega nekoliko slobodnih mjesta, od ukupno 120, što je kapacitet male dvorane.

  Foto: Pred predavanje © Martina Penava

  Foto: Pred predavanje © Martina Penava

  U kompletan događaj uvela nas je Senada Demirović Habibija, ispred Centra za arhitekturu, dijalog i umjetnost ADA Mostar, koja je spomenula sve sudionike zaslužne za Anino predavanje i izložbu: Njemačku ambasadu u BiH, Fondaciju Kulturno naslijeđe bez granica u Bosni i Hercegovini (Foundation Cultural Heritage without Borders – CHwB) i Historijski muzej Bosne i Hercegovine, dok je izložba u Mostar stigla zahvaljujući Asocijaciji Arhitekata u Bosni i Hercegovini, Centru za arhitekturu, dijalog i umjetnost ADA Mostar, Udruženju za afirmaciju arhitekture, kulture prostora i vizualnih umjetnosti „FORA“ i  domu Herceg Stjepan Kosača.

  Foto: Predavanje © Martina Penava

  Foto: Predavanje © Martina Penava

  Predavanje koje je održala arhitektica Ana Martinović, Mostarka sa zagrebačkom adresom, naišlo je na ogromno zanimanje svih prisutnih. „Prilagodljiva ponovna upotreba industrijske baštine u procesu urbane regeneracije“ je i tema Anine doktorske disertacije pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani.

  Ana nas je provela kroz definicije, reprezentativne svjetske primjere: londonski Tate modern, rudnik soli Wieliczka kraj Krakowa, Gradsku knjižnicu u Labinu ili zagrebačku Laubu; i na kraju se spustila na lokalni nivo, radionicu održanu u 8. mjesecu  u Žitoprometovim silosima u Mostaru. Publici poznat i blizak objekt izazvao je žamor, pa je tako kraj predavanja bio odličan trenutak za aktivnu diskusiju. Konkretni komentari na aktualnu situaciju i još uvijek lošu praksu prepoznavanja vrijedne industrijske baštine kod nas, zaključili su prvi dio događaja.         

  U 19:00 h u Maloj Galeriji kraljice Katarine je otvorena izložba “Nova namjena starih industrijskih građevina”, autora Axela Föhla. Izložba, postavljena na svih 48,6 m2 izložbenog prostora, donijela je presjek četrdeset godina bavljenja zaštitom industrijskog naslijeđa. Na primjerima uspješno izvedenih prenamjena industrijskih građevina, od prenamjene tvornice pisaćih mašina i brodskih propelera do dizelske elektrane i vodotornjeva koji su, zahvaljujući stručnom i ozbiljnom pristupu i suradnji investitora, projektanata i konzervatora od zapuštenih, neperspektivnih građevina postali kulturni spomenici najvećeg značaja. 

  Foto: Izložba © Martina Penava

  Foto: Izložba © Martina Penava

  Odlična posjećenost i medijska popraćenost i predavanja i izložbe potvrda su odlično odrađenog posla svih uključenih u ovaj događaj. Izložba je otvorena do 25.2., što je prilika svima da je pogledaju, a u galeriji fotografija u nastavku pogledajte kako je bilo na otvaranju.

  Datum objavljivanja: 20.02.2017. 

  Podijeli

  Iz arhive