REPORTAŽA: Izložba Collegium artisticum 2016 – Arhitektura u Zenici
 • 2017-02-21
 • Autorica: Amila Terzić

  U četvrtak 16.02.2017. u Zenici, otvorena je izložba Collegium Artisticum – Arhitektura 2016 na kojoj su predstavljena najznačajnija arhitektonska ostvarenja koja su obilježila predhodnu 2016. godinu. Ovogodišnji 50. u nizu Collegium Artisticum je organizovan je od strane Asocijacije arhitekata u BiH, u suradnji s projektantskim biroom Entasis d.o.o. iz Zenice i kabinetom gradonačelnika Zenice. Izložba je postavljena u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, koje su projektovali Jahiel Finci i Zlatko Ugljen, a koji se smatra vrhuncem bh postmoderne arhitekture i total dizajna. Izložbi je prisustvovala i profesorica  Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, prof. Ognjenka Finci koja je bila saradnik prilikom izrade projekta enterijera samog objekta. Izložba najznačajnijih 29 arhitektonskih ostvarenja u 2016. godini je postavljeno u gornjem foajeu pozorišta, a otvorenje izložbe svojim prisustvom uveličao je Fuad Kasumović, gradonačelnik grada Zenice. Otvorenju izložbe prisustvovalo je oko 80 gostiju: arhitekata, studenata, zaljubljenika u umjetnost, ali i onih koji podržavaju struku.

  Izložbu je moguće pogledati do 1.marta 2017. godine.

  Također, na izložbi je predstavljen plan rada Asocijacije arhitekata u Bosni i Hercegovini za period za 2016.-2018. godine, koji je prezentirao predsjednik AABH Vedad Islambegović.

  Sponzori izložbe Alukönigstahl BiH i Knauf Insulation BiH su održali prezentacije proizvodnog programa svojih brendova te su predstavili novitete u proizvodnji.

  Alukönigstahl BiH je firma koja nudi najkvalitetnije aluminijumske, čelične i PVC sisteme i komponente za savremenu, energetski efikasnu arhitekturu, te na taj način podržava koncept izgradnje održivih zgrada. Poznati brendovi garantuju asortiman visokog kvaliteta, koji se neprestano usavršava i prilagođava kako trendovima u arhitekturi, tako i građevinskim propisima.

  Knauf Insulation Hrvatska je jedan od od najbrže rastućih proizvođača izolacije u svijetu koji u svojoj ponudi ima široku paletu izolacijskih materijala potrebnih za zadovoljenje sve većih zahtjeva za energetskom efikasnošću u novim i postojećim domovima, poslovnim zgradama i industriji.

  U nastavku pogledajte galeriju fotografija sa otvaranja izložbe.

  Datum objavljivanja: 21.02.2017.

  Podijeli

  Iz arhive