REPORTAŽA: Collegium Artisticum + Škola AABH Banja Luka
 • 2018-11-02
 • Asocijacija arhitekata u BiH, u saradnji sa Istraživačkim centrom za prostor, je u srijedu 31.10.2018 otvorila izložbu Collegium Artisticum 2018 u prostorijama Banskog dvora u Banja Luci. Prije otvaranja izložbe, u prepunoj sali ‘Crvenog salona’ održana je dvanaesta po redu ‘Škola AABH’.
  Ovaj program predavanja za cilj ima da da stručan osvrt na trendove arhitektonskog projektovanja u BiH, i ono bez čega ono ne može – tehničkog znanja za primjenu savremenih proizvoda iz građevinske industrije. Sve veći broj novih materijala i tehnologija se pojavljuje na našem tržištu, a preduslov za njihovu ispravnu primjenu u projektovanju je poznavanje njihovih tehničkih specifikacija i pravilne ugradnje. ‘Škola AABH’ već drugu godinu u nizu nastaje u saradnji sa odabranim brendovima iz građevinske industrije, koji pored stručnih predavanja svim polaznicima osiguravaju i tehničku dokumentaciju za specifične proizvode i uzorke materijala.
  U srijedu, predavanja je otvorila Gordana Poparić dipl.ing.arh, na temu “Realizovani poslovni objekti” gdje se osvrnula na dvije realizacije poslovnih objekata – hotel Sokočnica kod Šipova i poslovni objekat Lanaco u ind. zoni Incel. Predavanjem je dala osvrt na svoj rad i kompleksnost projektovanja na dvije specifične i vrlo različite lokacije, koje nastaju kao rekonstrukcije ili na mjestu devastiranih objekata, a koji su prethodno ostavili određenu memoriju prostora.
  Potom, predstavnik kompanije Sika BH održao je predavanje na temu “Sika rješenja za strukturalne i ventilisane fasade” gdje je govorio o trendovima primjene u arhitekturi ovih fasadnih sistema na domaćem i internacionalnom tržištu, te inovacijama u njihovoj postavci kroz principe lijepljenja koristeći Sika tehnologiju kroz tehničke detalje i specifikacije.
  O ponašanju ETICS fasadnih sistema na bazi EPS-a predavanje je održao predstavnik kompanije EPS Laštro, gdje je detaljno izložena upotreba EPS-a u fasadnim sistemima, zakonskim okvirima za protivpožarnu zaštitu u BiH i EU, tehničkim detaljima upotrebe ovih sistema, te uticaju na vanjski izgled objekta.
  Na kraju, predstavnik kompanije Intra Lighting govorio je o svjetlu i manipulaciji svjetlom predstavljeno kroz njegovu upotrebu u umjetnosti filma. Prvo su predstavljeni različiti oblici rasvjete u filmu i efekte koje ona postiže, a potom kako se isti ti efekti postižu u realizovanim prostorima i koja rasvjeta je iskorištena za različite efekte i scenarije doživljaja prostora.
  Nakon predavanja, svi prisutni su uz piće prisustvovali otvaranju izložbe Collegium Artisticum 2018.

  Svi evidentirani polaznici predavanja u Banja Luci mogu na zahtjev dobiti uvjerenje o odslušanim predavanjima ispred AABH. Potrebno je uputiti pisani zahtjev na info@aabh.ba i dostaviti sljedeće podatke – ime i prezime, grad, broj Škola AABH te poštansku adresu .

  Više o izložbi i predavanju ‘Škola AABH’ pogledajte u fotogaleriji.

  Podijeli

  Iz arhive