REPORTAŽA: AABH u Banjoj Luci
 • 2017-11-29
 • Autorica: Ana Bosankić

  © Saša Zečević

  © Saša Zečević

  Banja Luka je u petak, 24.11.2017., po treći put bila grad domaćin aktivnostima Asocijacije arhitekta u BiH.  U Domu omladine u Banjoj Luci sa početkom u 18:00 sati, održana je Škola AABH_08 i otvorenje selektivne izložbe najboljih arhitektonskih ostvarenja Collegium artisticum 2017_Arhitektura.

  Kolegama i kolegicama u Banjoj Luci smo se prvi put predstavili u decembru prošle godine na događaju pod nazivom Rasprostor 1.3 u organizaciji Istraživačkog centra za prostor. Predsjednik Upravnog odbora AABH Vedad Islambegović je tada prezentirao naš Plan aktivnosti i obrazložio smjer rada novog Upravnog odbora AABH. Više o tom događaju na linku.

  Na Danima arhitekture Banja Luka u junu ove godine Ana Bosankić, članica Upravnog odbora AABH, je prezentirala realizirane aktivnosti AABH prema prethodno predstavljenom Planu aktivnosti. Više o tom događaju na linku.

  Treći put u  Banju Luku dolazimo kao organizator i domaćin događaja kojeg smo ponovno realizirali uz pomoć naših lokalnih partnera iz Istraživačkog centra za prostor, te ovom prilikom zahvaljemo Igoru, Goranu, Milani, Saši, Slobodanu i opet Igoru (Vujiću), Sonji, Isidori i cijeloj ekipi Istraživačkog centra za prostor na izvrsnoj suradnji i potpori radu AABH.

  © Saša Zečević

  © Saša Zečević

  Organizacija putujućih događaja kao i multiplikacija drugih aktivnosti AABH u svim gradovima Bosne i Hercegovine je jedna od naših temeljnih zadaća, jer tako formiramo stvarnu mrežu aktivnih članova AABH i jačamo kolegijalne veze koje su nužne za zajednički nastup prema javnosti.

  Odlična posjećenost događaja je pokazatelj da su naš rad i napori prepoznati, a veliki interes za budućim aktivnostima AABH u Banjoj Luci je znak jedne šire konsolidacije struke koja se sada nalazi na prelomnom trenutku vraćanja svog integriteta i uspostavljanja novih standarda kvaliteta.

  Grad Banja Luka je na izložbi zastupljen jednim radom iz kategorije Ideja, projekt “Smart office” autori Neda Medić, Nebojša Jeremić i Đorđe Šebić – studenti Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i članova “smallSCALE” tima Istraživačkog centra za prostor.

  Na samom otvorenju izložbe Igor Kuvač, predsjednik Istraživačkog centra za prostor, je istaknuo važnost prijavljivanja na selektivnu izložbu Collegium artisticum kao jedinu i najveću arhitektonsku izložbu u BiH   te pozvao sve kolegice i kolege iz Banje Luke da prate aktivnosti AABH te da sudjeluju sa svojim prijavama na narednom Collegiumu artisticumu.

  Predsjednik UO AABH je predstavio internacionalni stručni žiri koji je selektirao ovogodišnju izložbu te je naglasio važnost nepristrasnog i stučnog žiriranja koje je ove godine prepoznato i od struke, pa tako bilježimo rekordan broj prijavljenih radova, ukupno 75 prijava od kojih su samo 32 rada ušla  u takmičarski dio izložbe.

  Također je istaknuo da je izložba Collegium artisticum povod za susret, mjesto razmjene iskustava i znanja među kolegama, te da je presjek arhitektonskog stvaralaštva u BiH i postavlja okvir za nastanak budućih standarda kvaliteta ali formira i identitet naše arhitektonske scene. Pozvao je sve arhitektice i arhitekte Banja Luke da prijave svoje radove na Collegium artisticum ali i da se neprestano trude stvarati dobru arhitekturu, jer je važno kakve objekte projektiramo i ostavljamo iza sebe.

  © Saša Zečević

  © Saša Zečević

  Generalni sponzor otvorenja izložbe u Banjoj Luci je salon ekskluzivne italijanske keramike Leo-Gres.  Zahvaljujemo Leo – Gresu na sponzorstvu ali i na odličnoj PR kampanji koja je pratila i promovirala sam događaj.

  Prije otvorenja izložbe održana je Škola AABH_08, osmi ciklus  stručnih predavanja za arhitekte, studente arhitekture i građevinske inženjere. Školu AABH u Banjoj Luci smo organizirali u suradnji sa građevinskim brendovima Baumit, Sisecam i Sika.
  Nakon predavanja, nasumičnim odabirom prema evidencijskim brojevima, podijeljeno je ukupno 10 specijalnih nagradnih paketa koje su naši predavači pripremili za sudionike Škole AABH.

  U nastavku donosimo sažetak predavanja.

  BAUMIT

  Tema:  Fasadni sistemi
  Predavač: Goran Budimir

  Arhitekt Goran Budimir iz Baumita je predstavio sistemska fasadna rješenja iz Baumit proizvodnog programa te je obrazložio značenje termina sistem i garanciju koja dolazi uz upotrebu cijelog fasadnog sistema. Izostavljanjem bilo kojeg dijela sistema ili njegovom nepravilnom ugradnjom ili zamjenom nekvalitetnijim narušava se i krajnji rezultat same fasade, jer fasada nije samo završni sloj žbuke i boje nego sistem koji čine odgovarajuća ljepila, mrežice, fazonski elementi i dr.
  Kroz konkretne primjere nepravilne i pravilne ugradnje termoizolacionih ploča EPS-a skrenuo je pozornost na greške koje mogu izazvati probleme i prilikom same ugradnje ali kasnije u tijeku eksplatacije objekta.
  Kroz primjere novih dekorativnih tehnika iz Baumita smo vidjeli nove mogućnosti oblikovanja fasada koje su do sada bile moguće samo u sustavima obješenih ventiliranih fasada.
  Baumit je pozvao i sve arhitekte i arhitektice da prijave svoje radove na nagradno natjecanje za najbolji projekt sa ugrađenom Baumit fasadom. Više o samom natjecanju na linku

  © Saša Zečević

  © Saša Zečević


  SISECAM

  Tema: Inovativna rješenja u staklarstvu, poštujući prirodu i čovjeka
  Predavač: Marko Lazović

  © Saša Zečević

  © Saša Zečević

  Predavač iz Sisecama, vodećeg proizvođača float stakla,  je u uvodu objasnio razlike između rada sa staklom u prošlosti i rada danas, a onda se osvrnuo na moto kompanije “Right glass, right solution” i koji su to parametri prema kojima svaki projektant treba odabrati pravo staklo u svom slijedećem objektu. Na prvom mjestu je naravno zdravlje korisnika i spriječavanje povreda, ali su jednako bitni faktori i bezbjednost, zaštita od buke, energetska efikasnost i estetika. Kroz praktične primjere u kojima je opisao koje prilike traže koje staklo. Za svaki od ovih parametara je naveo po jedan ili više  primjera iz široke palate proizvoda koje nudi Sisecam. Ultraclear staklo sa velikim efektom transparentnosti, Acoustic Lamex za prozore u bučnim dijelovima grada, stakla sa većom ili manjom refleksijom i još dosta drugih primjera koji se vrlo lako mogu inkorporirati u vaš slijedeći projekat.


  SIKA

  Tema: Ravni krovovi
  Predavač: Enes Brković

  © Saša Zečević

  © Saša Zečević

  Ispred svjetski poznatog brenda SIKA, govorio je Enes Brković. Projektanti su upoznati sa Sika tehnologijama i sustavima za ravne krovove, sa posebnim fokusom na različite tipove konstrukcije i načina izvedbe. Kroz detaljne presjeke i tehničke detalje prikazana su sistemska rješenja za neprohodne krovove, balstne krovove sa šljunkom, zelene krovove i sistemska rješenja za prohodne krovove. Različiti uvjeti ugradnje kao i zahtjevi konstrukcije diktiraju koji od sustava je prikladan za primjenu. Kroz specifične primjere smo vidjeli način primjene PVC memebrana, FPO membrana, MTC tekućih membrana te primjerene načine ugradnje i fiksiranja.
  Posebno su obrađeni detalji ugradnje slivnika, razni proboji na pločama i kritična mjesta za koja Sika također nudi sistemska rješenja.

  Više fotografija sa događaja na linku.

  Datum objavljivanja: 29.11.2017. 

  *Zabranjeno je kopiranje objava sa web stranice AABH na druge portale i medije bez odobrenja od strane Asocijacije arhitekata u BiH.
  Podijeli

  Iz arhive