REDUKCIJA ASAS / AAuBH na AABH
 • 2017-02-13
 • Poštovane kolege,

  obavještavamo vas da su članovi Upravnog odbora, Nadzornog odbora, skupa sa Predsjedništvom skupštine Asocijacije pokrenuli inicijativu održavanja vanredne skupštine, na kojoj bi se trebalo odlučivati o gašenju ASAS (Asocijacije arhitekata Sarajeva) i svođenju rada Asocijacije na AABiH (Asocijacija arhitekata u BiH).
  Skupština će se održati u utorak 28.02.2017., 18:00 (Skenderija‐ Collegium artisticum).

  Prema odredbama Statuta ASAS, vanrednoj skupštini trebaju pristupiti svi redovni članovi koji su u protekloj 2016. izmirili članarinu prema ASAS (ujedno i prema AABH), kao i svi članovi koji su na prethodnim skupštinama ASAS zvanično proglašeni počasnim članovima.
  Članovi koji su uplatili članarinu u 2017. se ne trebaju odazivati na navedenu skupštinu, jer se isključivo vode kao članovi AABiH (Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini).

  Za sve koji nisu dovoljno informirani potrebno je reći da je još 2010. na skupštini udruženja prihvaćena inicijativa spajanja upravnih tijela i članstva ASAS i AABiH, iz opravdanih razloga racionalizacije rada.
  Procedura formalnog gašenja ASAS do sada nije bila provedena.
  Skupština sa ovom temom dnevnog reda se saziva jer osobe angažovane za vođenje računovodstva Asocijacije savjetuju da što prije pristupimo gašenju jedne od dvije registrovane organizacije (u ovom slučaju ASAS).

  Pored trenutnih administrativnih i upravnih poteškoća vezanih za ovu temu, navedeno se ističe prije svega zbog najavljenih zakonskih izmjena, koje bi trebale zahtijevati jednog do dva uposlena za svako registrovano udruženje, zasebna računovodstva i potencijalnu fiskalizaciju obje organizacije. Na ovaj način bi došlo do dodatnog, bespotrebnog dupliranja finansijskih i upravnih obaveza Asocijacije, koja se već godinama teško nosi sa tekućom finansijskom i drugom problematikom. Imajući na umu da se radi o bitnoj vanrednoj skupštini, čije će odluke značajno odrediti buduće djelovanje Asocijacije, jako je bitno da se prethodno navedene kategorije članova ASAS odazovu na poziv.

  Dnevni red skupštine možete preuzeti ovdje.

  S poštovanjem,

  članovi Upravnog odbora ASAS / AABH
  članovi Nadzornog odbora ASAS / AABH
  članovi Predsjedništva skupštine ASAS / AABH

   

  Datum objavljivanja: 13.02.2017.

  Podijeli

  Iz arhive