REAKTIVACIJA PROSTORA ZA DRUŠTVENE I KULTURNE AKTIVNOSTI U BIH
 • 2019-11-05
 • Udruženje AKCIJA Sarajevo vas poziva na javni razgovor pod nazivom “Reaktivacija prostora za društvene i kulturne aktivnosti u BiH: Model javno-civilnog partnerstva” 18.11. 2019. u 11 sati, Dječija kuća Novo Sarajevo (bivši Dom pionira Boško Buha).

  U BiH postoji veliki broj napuštenih, zapostavljenih, ili nedovoljno iskorištenih javnih prostora. Istovremeno, ogroman broj organizacija civilnog društva, umjetnika i građanskih inicijativa već decenijama nema adekvatan prostor za rad, što dodatno ugrožava njihovu veoma osjetljivu poziciju, i nerijetko ih prisiljava na prestanak rada.

  Neki od nedovoljno iskorištenih prostora za građanske inicijative su i zgrade Domova kulture koji su u bivšoj Jugoslaviji bili centralne tačke susreta u lokalnoj zajednici, prostori gdje se svakodnevno prakticirala društvenost kroz različite edukativne i kulturne programe. Danas se upravljanje nekadašnjim domovima kulture u mnogo slučajeva svodi na praksu rentijerstva- izdavanja javnog prostora uz financijsku nadoknadu po komercijalnim cijenama, a socijalna interakcija među građanima je svedena na minimum.

  Nekadašnji model organizovanja aktivnosti u domovima kulture -“odozgo”- danas više ne funkcioniše, i prema mnogobrojnim primjerima iz svijeta, zamjenjuje se programiranjem i upravljanjem odozdo (bottom-up). Da li je rješenje u reaktivaciji praznih prostora nekadašnjih domova kulture, industrijskih ili vojinh objekata u konceptu civilno-javnog partnerstva?

  Ovaj partnerski model podrazumijeva podjelu odgovornosti i rizika između vlasnika javnih prostora (najčešće opštine) i građanskih inicijativa. Vlasnik prostor ustupa na duži vremenski period na raspolaganje nekoj građanskoj inicijativi, uz ravnopravno dijeljenje obaveza, troškova i rizika, te uspostavljanje novih demokratskih principa upravljanja prostorom, kreirajući inkluzivan kulturni program.

  Koji je put za reaktivaciju javnih društvenih i kulturnih prostora i njihovo vraćanje u ruke građanima, čijim sredstvima su, u većini slučajeva, i sagrađeni ovi objekti? Da li je to moguće ustupanjem tih prostora na korištenje i upravljanje građanskim organizacijama i inicijativama na duži vremenski period, uz ravnopravno partnerstvo sa opštinama? Da li možemo zamisliti drugačiju budućnost zapostavljenih javnih prostora kroz kulturu zajedništva i dijeljenja? Može li Sarajevo dobiti otvorene društveno-kulturne centre koji služe svim građanima, bez obzira na njihovo imovinsko stanje? Kako stvoriti uslove za građane da se ponovo počnu okupljati, družiti, graditi povjerenje, dijeliti, i inicirati zajedničko djelovanje? Kakva je uloga kulture i umjetnosti u ovim procesima?

  To je tema javnog događaja u organizaciji udruženja AKCIJA na kojem će kulturni aktivisti, umjetnici, građani, univerzitetski profesori, studenti, predstavnici lokalnih vlasti, poduzetnici i donatori diskutovati o idejama za budućnost javnih društvenih i kulturnih prostora.

  Program događaja

  -Uvodna riječ- Aida Kalender, direktorica AKCIJA Sarajevo- Važnost uključivanja građana u procese reaktivacije zamrlih prostora kulture

  -Lejla Kreševljaković, magistrica arhitekture i umjetnisti, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Sarajevu- Zaštita arhitektonskog/ kulturnog nasljeđa domova kulture u BiH

  -Boriša Mraović, istraživač u organizaciji Crvena (www.crvena.ba) iz Sarajeva na inicijativama vezanim za urbani razvoj, urbanu politiku i upravljanje zajedničkim dobrima- Nova inicijativa za formiranje nezavisnog društvenog i kulturnog prostora u Sarajevu

  -Irena Boljunčić- Gracin, predsjednica mreže evropskih nezavisnih kulturnih centara Trans Europe Halles (teh.net) i predstavnica Saveza udruga Rojca Pula (rojcnet.pula.org)- Novi život napuštenih prostora- primjeri iz evropske prakse

  -Panel diskusija- Šta su gorući problemi i prepreke za oživljavanje domova kulture u Bosni i Hercegovini?

  Događaj je dio višegodišnjeg istraživačkog projekta Udruženja AKCIJA o reaktivaciji domova kulture u BiH, a održava uz podršku Heinrich Boell Fondacije u BiH i Udruge Kooperativa iz Zagreba. Događaj je namijenjen kulturnim djelatnicima nezavisne kulture, studentima i predstavnicima opštinskih administracija koje upravljaju domovima kulture.

  Podijeli

  Iz arhive