R:BLOK_Sinteza modernog i tradicionalnog u Bosni i Hercegovini
 • 2019-04-08
 • Asocijacija arhitekata u BiH, u partnerstvu sa ICOMOS-om BiH, Vas poziva na treće predavanje u seriji ‘Arhitektura 20. stoljeća u BiH’ pod nazivom Sinteza modernog i tradicionalnog u Bosni i Hercegovini, u četvrtak, 11.04.2019. godine u prostorijama Asocijacije arhitekata u BiH, Alipašina 2, s početkom u 18:00.

  Predavanje se bazira na istraživanju, koje je koautorski ostvareno u okviru regionalnog projekta Nedvovršene modernizacije-Izmedju utopije i pragmatizma: arhitektura i urbano planiranje u bivšoj Jugoslaviji i zemljama nasljednicama. Kroz sažeti prikaz pojedinačnih autorskih opusa i ostvarenja, ukazat će se na specifičnost arhitektonskog prostora i iskaza u Bosni u razmatranom periodu. Predavanjem uz diskusiju nastojat će se razmotriti mogućnosti kreativnog promišljanja današnjih kulturoloških proturječja. Da li je njihova sinteza moguća, kao nekad?

  Predavanje će održati dr Elša Turkušić Jurić, arhitektica i istraživačica.

  Elša Turkušić Jurić radi kao docent na arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Fokus istraživačkog i publicističkog rada je kompleksnost uticaja sociološko-kulturoloških fenomena na suvremene arhitektonske prakse u kontekstu revalorizacije moderne arhitektonske misli.

  Član je Nacionalnog komiteta ICOMOS u Bosni i Hercegovini i  internacionalnog naučnog komiteta za arhitekturu 20.st (ICS20C). Nezavisni je ekspert za nagradu Europske Unije za arhitekturu „Mies van der Rohe“, i nezavisni je ekspert za evropsku nagradu za gradski javni prostor “Urban Public Space”. Aktivni je član „A10 new european architecture cooperative“.

  Podijeli

  Iz arhive