Razgovor i diskusija: Antonio Grgić
 • 2019-06-26
 • U susret izložbi arhitekte i umjetnika Antonia Grgića u galeriji Brodac, u prostorijama AABH Creative HUB-a će se u petak, 28. juna 2019. održati razgovor i diskusija na temu iste izložbe i šire.

  Antonio Grgić je arhitekta, i ujedno osebujan umjetnik. U umjetničkom radu bavi se urbanim intervencijama i skulpturama u prostoru, a izlagao je na skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inostranstvu. Njegov rad koncentriše se na akcije i intervencije u prostoru različitog opusa, koji se vrlo često obraćaju trenutnom političkom kontekstu.

  Izložba će dan poslije, 29. juna, biti prezentovana u galeriji Brodac pod nazivom “Et in Arcadia ego: kartografija vođenja ljubavi na spomenicima NOB-a”. Spomenici su mjesta koja su na nekoliko razina okrenuta smrti, i vođenje ljubavi na takvim mjestima na prvi pogled čini se skandaloznim, perverznim i proturječnim činom. No, poznato je u antropologiji da su postojale lokacije unutar naseljenih mjesta koja su bila rezervirana za plesne rituale koji su se ponekad pretvarali u rituale vođenja ljubavi. Na koji način su spomenici NOB-a zauzeli takvu poziciju plesa Erosa i Tanatosa u modernom društvu je ono pitanje koje ova izložba želi postaviti. I kakvu vezu sa tom pojavom imaju bratstvo i jedinstvo.

  Razgovor i diskusija će se održati u prostorijama AABH Creative HUBa, Alipašina 2/1, Sarajevo sa početkom u 19:00 h.

  Podijeli

  Iz arhive