Putujuća multimedijalna izložba Industrijalizacija u toku
 • 2020-08-19
 • Putujuća multimedijalna izložba „Industrijalizacija u toku“ koju je pripremio kreativni tim stručnjaka iz oblasti istraživanja i interpretacije baštine iz naše zemlje uz podršku Evropske unije, biće postavljena na platou Historijskog muzeja BiH od 18.8.2020. Tri sedmice poslije će nastaviti svoje putovanje u druge gradove Bosne i Hercegovine.

  Izložba „Industrijalizacija u toku“ organizirana je u okviru dugogodišnjeg djelovanja i misije Fondacije Kulturno naslijeđe bez granica BiH (Cultural Heritage without Borders – CHwB BiH), u saradnji sa Evropskom unijom, a za očuvanje kulturnog naslijeđa. Njen cilj je da se putem izložbe tematskih cjelina (Moderna vremena dolaze, Na tračnicama napretka, Da nam živi, živi rad, Proizvedeno u BiH i Industrija danas, kako dalje?) prikaže historijski razvoj bosanskohercegovačke industrije, ukaže na njen veliki značaj u modernizacijskim procesima i razvojnim tokovima bh. društva od kraja XIX stoljeća do danas, te da se skrene pažnja na industrijsko naslijeđe BiH koje čini dio evropske kulturne baštine.

  Izložba je nastala kao rezultat istraživanja, potom odabira i prezentiranja različitih sadržaja: fotografija, dokumenata, audiovizuelnog materijala i predmeta kojima smo željeli „ispričati priču“, prenijeti poruku, naročito mladima, o važnosti industrije u Bosni i Hercegovini, o njenom uticaju na kulturu sjećanja i vrijeme napretka, uz želju da potaknemo vaše promišljanje o industriji i industrijskom naslijeđu danas, istakla je Amra Čusto, historičarka i članica kreativnog tima izložbe.

  Izložba je uključila više istraživača iz nekoliko različitih oblasti direktno vezanih za temu i produkciju izložbe.
  „Kroz multimedijalnu, putujuću izložbu pokušavamo raditi na promociji nastanka i istorijskog razvoja Evropske unije sa naglaskom na industrijsku saradnju između zemalja EU i Bosne i Hercegovine kroz četiri industrijske revolucije, te promociji saradnje i jačanja zajedničkih veza Bosne i Hercegovine i ostatka Evrope,“ naglasio je Boris Trapara iz Fondacije.

  U cilju edukacije mladih o značaju industrijskog naslijeđa organizovan je niz radionica i predavanja u srednjim školama u Sarajevu, Zenici, Bihaću, Tuzli, Mostaru i Banjoj Luci. Učenici srednjih škola bili su uključeni u kreiranje dijela sadržaja izložbe, koja se sastoji i od autentičnih predmeta, interaktivnog sadržaja, audio-video segmenta, i posebno dizajniranog i obrađenog različitog materijala posvećenog boljem razumijevanju značaja industrijalizacije.

  Ulaz na izložbu je slobodan.

  Multimedijalnu putujuću izložbu, nakon Sarajeva vidjeti će još tri bosanskohercegovačka grada: Mostar, Banja Luka i Zenica.
  Više informacija o gostovanjima izložbe i drugim detaljima vezanim za izložbu možete pronaći na web i FB stranici CHwB BiH-a.

  Podijeli

  Iz arhive