PUBLIKACIJA: “Unfolding Sarajevo” Kuma International
 • 2020-09-29
 • Prvu publikaciju koju donosi Kuma International pod nazivom „Unfolding Sarajevo“ uredile su Lejla Odobašić Novo i Claudia Zini, u saradnji sa Buybook (Sarajevo / Zagreb) zahvaljujući izdašnoj podršci Open Society Fund BiH / Fond otvoreno društvo BiH.

  Podsjećamo, ove godine će se, zbog okolnosti globalne pandemije, drugo izdanje Kuma International programa posvećenom arhitekturi održati online tokom mjeseca oktobra na Zoom-u. Program će sadržavati seriju predavanja arhitekata i profesora iz Bosne i Hercegovine, Ujedinjenog Kraljevstva, Nizozemske, Sjedinjenjih Američkih Država te iz Austrije. O tome više na linku.

  Ova publikacija zamišljena je i kao pismeni zapis i kao nastavak arhitektonskog diskursa koji se dogodio tokom prvog izdanja Kuma International Architecture Week in 2019. Kroz temu „Unfolding Sarajevo“, publikacija istražuje različite historijske slojeve grada koji se manifestuju kroz arhitekturu, ali i kritički sagledava današnje stanje s arhitektonskog stanovišta.

  Sadrži foto-časopis Kuma International Sedmice Arhitekture s tekstovima Hannah Fillmore-Patrick i fotografijama Alice Deledda, promišljanja o arhitektonskom diskursu Emine Arapčić, Borisa Trapare, Sanje Zadro, Lejle Gačanice, Lorenza Pignattija, Sabine Tanović i Igora Kuvača, fotografije Paul Lowea popraćene su esejem Val Williama i arhitektonskim projektima AHAKNAP-a, Fima doo, Normal Arhitektura, Project V Architecture i djelom Dana Arhitekture.

  Nerma Prnjavorac Cridge iz AA London (Architectural Association School of Architecture London) kritički je recenzirala “Unfolding Sarajevo”. Publikacija sadrži i predgovor Njegove Ekselencije Nicole Minasija, italijanskog ambasadora u Bosni i Hercegovini i Darija Kristića, predsjednika Asocijacije arhitekata u Bosni i Hercegovini.

  Podijeli

  Iz arhive