Prvi otvoreni poziv LINA platforme za kreativce sa održivim idejama traje do 12. septembra!
 • 2022-09-05
  • Autor: LIFT Prostorne Inicijative
  • Novosti

  LINA (learning, interacting and networking in architecture) nova je europska arhitektonska platforma koja objedinjuje 28 kulturnih i arhitektonskih institucije iz 23 europske zemlje. Platforma pokriva cijeli spektar organizacija koje u svojim lokalnim zajednicama kokreiraju savremenu arhitektonsku scenu te je uključuju u društvene procese. Jedna od članica osnivačica nove platforme jesu i sarajevski Dani Arhitekture pod okriljem LIFT Prostornih Inicijativa

  Zasnovana je na iskustvu i radu prethodne platforme Future Architecture, koja je kroz posljednjih šest godina imala fokus na tome kako danas funkcionišu arhitektonske prakse, te kako arhitektura može sudjelovati u pronalaženju odgovora na pitanja današnjice. LINA ide korak dalje, te sada za cilj ima usmjeriti arhitektonski sektor prema zelenim, kružnim i održivim praksama, povezati nove glasove sa internacionalnim akterima i pronaći put novim idejama. 

  A sada- LINA otvoreni poziv!  

  Za koga? LINA poziva arhitekte, urbaniste, dizajnere, inžinjere, umjetnike, ali i sve ostale kreativce na početku svoje karijere da se prijave na open call sa svojim idejama, projektima ili praksama koje se bave tematikom održivosti u arhitekturi. Prijavu može poslati pojedinac ili kolektiv. 

  Da li se traži arhitektonski projekat? LINA traži innovativne projekte i prakse koje se bave održivošću, s ambicijom implementacije. Plaforma podržava širok raspon projekata, društvenih inovacija, kritičkih praksi, istaživanja i inicijativa koje se bave svakodnevnim, etičkim i društvenim implikacijama klimatske i ekološke krize. 

  Šta je tu za mene? Odabranh 25 LINA kreativaca će postati dio programa gdje će njihov rad biti predstavljen kroz predavanja, radionice i mentorstva, te će zajedno sa LINA članicama imati šansu da dalje razviju svoju ideju i diskutuju je na međunarodnoj sceni. Svih 25 kreativaca će biti pozvano na LINA godišnju konferenciju u Ljubljani u oktobru 2022.

  Kako se prijaviti? Prijave i ostala pravila mogu se pronaći na linku: https://lina.community/ Prijave traju do 12.09.2022.

  LINA godišnja konferencija i program će kroz ideje koje promiču vrijednosti Europskog zelenog dogovora i Novog europskog Bauhausa ujediniti svoje članice sa novim kreativcima. Nakon inicijalne konferencije u Ljubljani, LINA će održati konferenciju u Kopenhagenu kao dio World Architectural Capital programa (2023), a nakon toga i u Sarajevu (2024). 

  Pored otvorenog poziva za ideje, LINA ima otvoreni poziv i za buduće članice platforme koji se može pronaći na istom linku. Trenutne platfromu čine: arhitektonski muzeji, univerziteti i istraživački centri, fondacije, trijenala, bijenala, te slične europske institucije visokog profila. 

  Platformu koordinira Univerzitet u Ljubljani, a ko-finansira Creative Europe.

  Podijeli

  Iz arhive