Prva KUMA INTERNACIONALNA SEDMICA ARHITEKTURE u Sarajevu
 • 2019-08-08
 • Kuma International će u Sarajevu od 12. do 17. augusta 2019 održati svoju prvu međunarodnu ljetnu školu, posvećenu arhitekturi pod nazivom Otkrivanje Sarajeva.  Dio programa održat će se u prostoru AABH kreativnog HUB-a na adresi Alipašina 2 a osim toga program će biti upotpunjen terenskom nastavom i obilaskom značajnih arhitektonskih objekata u gradu.

  Koordinatorice projekta su prof. Lejla Odobašić Novo i Claudia Zini, a veliku podršku projektu pružio je Fond otvoreno društvo Bosna i Hercegovina i VII akademija, Asocijacija arhitekata Bosne i Hercegovine, Historijski muzej Bosne i Hercegovine, Internacionalni Burch univerzitet i D’Annunzio univerzitet u Chieti-Pescari u Italiji.

  Kroz stipendijsku podršku VII Akademije za lokalne studente, polaznici iz Sarajeva i Banja Luke imat će priliku zajedno sa studentima iz Peskare, Italija, sudjelovati u ovom bogatom jednonedeljnom arhitektonskom programu. Stoga, program je također namijenjen poticanju partnerstva između lokalnih i italijanskih studenata.

  Međunarodna nedjelja arhitekture Kuma otvorit će tematiku o mnoštvu bogatih sarajevskih arhitektonskih slojeva kako bi učesnici shvatili njegov savremeni identitet te kroz diskusiju razmotrili mogući smjer budućeg razvoja bosanskohercegovačke prijestolnice.

  Program je zamišljen kao niz predavanja domaćih i međunarodnih akademika i arhitekata među kojim su i izlagači sa Univerziteta Sorbonna, Tehničkog Univerziteta u Delfu i ETH Züricha.  Učesnici programa će također sudjelovati u dvije organizovane arhitektonske ture grada, posjetit će nekoliko muzeja, kao sto će upoznati i razgovarati sa arhitektima iz prakse. Oni će imati priliku da posijete i planinu Trebević kako bi stekli potpuno iskustvo sarajevskog urbanog krajolika.

  Internacionalna sedmica arhitekture Kuma namijenjena je arhitektima, studentima arhitekture i arhitektonskim entuzijastima.

  Kuma International je bosanska neprofitna organizacija osnovana u Sarajevu 2018. godine. Zamišljena je prije svega kao Međunarodni centar za vizualne umjetnosti iz postkonfliktnih društava i bavi se različitim obrazovnim aktivnostima, usko surađujući sa znanstvenicima i umjetnicima. Prošle godine Kuma je započela svoj prvi obrazovni korak organiziranjem međunarodne ljetne škole koja se fokusirala na poslijeratnu umjetničku produkciju iz Bosne i Hercegovine. Manifestacija je bila vrlo dobro prihvaćena i kao takva ponovno se održala ove godine između 8. i 22. jula 2019. u Sarajevu u kojem je učestvovalo više od dvadeset učenika iz trinaest različitih zemalja.

  KUMA_program_010819

  Podijeli

  Iz arhive