Osunčano i prozračno potkrovlje u Brnu
  • 2021-02-12
  • “Više svjetla” bila je želja jedne porodice iz Brna pri dizajniranju potkrovlja, a rezultat sa većim i brojnijim zastakljenim površinama na krovu zaista je zavidan. “Kada uđete u stan i sunce sija, prekrasno je sunčano, čak i hodnik u sredini”, kaže investitor zadovoljno. Pored osam VELUX krovnih prozora, pored natprirodno većih dimenzija, unutrašnjost su osvjetljavali i svjetlosni vodiči.

    “U osnovi, moja supruga je progurala više prozora, ona voli svjetlost i prostor. Nije slijedila izvornu preporuku dizajnera ili regulatorne standarde, kada je jedan krovni prozor bio dizajniran u originalnom dizajnu, ali je inzistirala na dva krovna prozora. Na kraju, uvijek je željela dva prozora u dječjim sobama i čak tri u dnevnoj sobi s kuhinjom, uvijek u većem obimu. Rezultat se ne može riječima opisati“ s osmijehom se prisjeća investitor.

    Porodica je živjela u stanu od pedeset m2, a kada su uspjeli dobiti tavanski prostor, projekt svijetlog potkrovnog stana počeo je nastajati vrlo brzo. Zbog lošeg stanja bilo je potrebno zamijeniti cijeli krov,  i tako je stvorena potpuno nova konstrukcija. Strana okrenuta prema dvorištu je podignuta tako da sobe imaju punu visinu, strana okrenuta prema ulici nagnuta je cijelom dužinom. Najprikladnije rješenje za raspored kreirano je nekoliko mjeseci, a konačne preinake prilagodio je arhitekt Ing. Radek Sedlaček. Rješenje prozora i svjetlosnih vodiča pokazalo se vrlo važnim. Krovni prozori VELUX GLU postavljeni na strani prema ulici. Prvobitno predviđene manje prozori sa manjom površinom, a po tom su zamijenjeni su većim prozorima visine 160 cm i tako uspjeli donijeti prirodnu dnevnu svjetlost u sve uglove stana, “Kada je raspored stana bio definisan, imali smo izazov kako osvijetliti mračni hodnik koji vodi kroz sredinu gotovo cijelog stana. Dobili smo savjete o VELUX svjetlosnim tunelima i jako nam se svidjelo ovo rješenje. Od dva prvobitno predložena, primijenili smo četiri promjera 35 cm, tri u hodniku i jedan u kupaonici, koji nisu imali pristup dnevnom svjetlu.

    Danas se definitivno ne kajemo zbog ove odluke i cijela porodica je pozitivno ocjenjuje “, dodaje investitor. Osnovni koncept potkrovlja bio je povezati cijeli stan tako da se sa ulaza doživljava kao cjelina.

    „U predsoblju se pojavljuje nekoliko materijalno koncipiranih materijala koji se ubacuju u zajednički prostor povezan sa dnevnim prostorom sa kuhinjom, trpezarijom, dnevnim boravkom i ulazom na terasu. Garderoba, ostava i biblioteka umetnuti su u kocku obloženu hrastovim furnirom, tijelo dimnjaka od izloženih opeka sačuvano je u izvornom obliku uz stubište, sivi dio zida s vratima umetnut je u hodnik. Sve je tada povezano hrastovim podom. Kuhinja takođe prolazi kroz čitav životni prostor u obliku ormarića na prozorskim daskama i klupe za trpezarijski sto ”, opisao je unutrašnjost autor dizajna, inženjer Radek Sládeček.




    Podijeli

    Iz arhive