promocija publikacije i izložba “40: Godišnjica hotela Holiday”
  • 2024-02-07
  • U okviru programa obilježavanja 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara održanih u Sarajevu 1984. godine Hotel History Foundation u suradnji sa Gradskom upravom i Olimpijskim muzejom organizuje promociju publikacije 40: Godišnjica hotela Holiday,  kao i izložbu Hotel Holiday Anide Krečo u petak 9. februara 2024. godine u 19:00 u Olimpijskom muzeju.

    Hotel Holiday je za potrebe XIV Zimskih olimpijskih igara projektovao jedan od najpriznatijih arhitekata u historiji Bosne i Hercegovine, akademik Ivan Štraus. Kao arhitekt sa velikim kreativnim potencijalom i projektantskim iskustvom uspio je realizirati ovaj objekat kao potpuno konzistentnu, besprijekornu cjelinu u svom vanjskom i unutrašnjem izgledu. U trenutku kada je izgrađen hotel je predstavljao jedno od krajnjih dometa bosansko-hercegovačke arhitekture tog vremena, a danas, 40 godina poslije, zbog svojih historijskih i arhitektonskih vrijednosti postao je neodvojivi dio modernog graditeljskog naslijeđa Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

    Prof. Kenneth Morrison kao izuzetni poznavalac historije Hotela Holiday pokrenuo je istraživački projekat povodom 40-te godišnjice hotela, čiji je rezultat publikacija 40: Godišnjica hotela Holiday. Pored profesora Morrisona i Bobe Lizdek, koji su i osnivači Hotel History Foundation autori publikacije su doc. dr Lejla Kreševljaković i arhitektica, fotografkinja Anida Krečo. Publikacijom povodom 40. rođendana hotela Holiday nastoji se ukazati na vrijednosti njegovog arhitektonskog dizajna arhitekte Ivana Štrausa i ulogu koju je hotel imao kao glavni centar nesportskih događaja tokom Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.
    Podijeli

    Iz arhive