Promocija knjige: Hotel Bristol
 • 2019-04-23
 • Asocijacija arhitekata Bosne i Hercegovine i Udruženje za kulture i umjetnost Crvena vas pozivaju na promociju knjige Hotel Bristol. O zidovima Sarajeva / On walls of Sarajevo: 1996-2019.

  Knjiga je vizualni historijat grada Sarajeva koji kroz period od dvije decenije prati djelovanje jedne supkulturne grupe i generacije odrasle u tranziciji od srušenoga postsocijalističkog društva do društva usmjeravanog neoliberalnom utrkom za javnim dobrima.

  Knjigu će promovirati: Muhamed Baručija, Ajdin, Kapidžić, Boriša Mraović, Bojan Stojčić.

  Promocija će se održati u prostorijama Asocijacije arhitekata Bosne i Hercegovine u petak, 26.04.2019. u 19h.

  Iz jednog od tekstova:

  “Svako ko je nekad fotografisao grafit u gradu nesvjesno je fotografisao grad. Na ovaj način gledana, dokumentacija jedne alternativne subkulture na gradskim površinama, postaje dokumentacija širih i dubljih pozadinskih procesa. Ne postoji alternativna historija, ali pogledom na rubne procese i alternativne tokove, historiju i trenutne procese možemo razumjeti bolje. Tako i ova arhiva fotografija grafita svjedoči o velikim, bolnim i dubokim promjenama jednog društva od opkoljenog i fizički uništenog grada do ideološke dekonstrukcije sistema vrijednosti u tranziciji, gdje je svako historijsko ili kulturno naslijeđe ustuknulo pred neoliberalnom investicijom.”

   

   

   

  Podijeli

  Iz arhive