Promocija knjige: Gradovi smrtnici – zaboravljeni spomenici
 • 2017-12-13
 • Autor: Udruženje akcija Sarajevo

  Udruženje akcija Sarajevo Vas poziva na promociju knjige Gradovi smrtnici – zaboravljeni spomenici (engl. Mortal Cities & Forgotten Monuments) autorice Arne Mačkić, u organizaciji Udruženja Akcija. Sarajevska promocija prijevoda knjige održat će se u  Kinu Meeting Point, 14.  12.  2017.  godine  ( čet vrt ak) , u 18 sati. The Guardian je knjigu Mortal Cities & Forgotten Monuments proglasio jednom od najboljih knjiga o arhitekturi u 2016. godini. Na promociji  će  govoriti  autorica  Arna  Mačkić,  Chris  Keulemans,  holandski  književnik  i publicista,  prof.  dr.  Lemija  Chabbouh  Akšamija,  arhitektica  Lejla  Kreševljaković,  uz moderaciju predstavnika UG Akcija Aide Kalender i Nebojše Jovanovića.

  Arna Mačkić je suosnivačica arhitektonskog studija LA Studio i Šefica Odsjeka za arhitektonski dizajn na Akademiji Gerrit Rietveld u Amsterdamu. Kroz svoj dizajnerski, arhitektonski i spisateljski rad istražuje društvene fenomene poput traganja za identitetom, politike i kulture sjećanja, mehanizama društvenog uključivanja i isključivanja, izbjeglica i dr. Posebno   je   zanima   stvaranje   novih   formi   javnog   prostora   koje   potiču   susrete, preobražavajući i preispitujući kolektivne identitete. Dobitnica je nekoliko nagrada u oblasti dizajna i arhitekture. Najnovija od njih nedavno je dodijeljena holandska nagrada Jonge Maaskantprijs za 2017. godinu. Prema riječima žirija, Arna Mačkić je „glas koji ujedinjuje, koji liječi rane prošlosti, a da pritom ne prikriva ožiljke“. 

  Knjiga istražuje mogućnost kako zajednički urbani rituali mogu postati osnova za novo ispisivanje grada nakon rata. Prema riječima autorice, knjigu je napisala tako što je “uronila u svoju ličnu povijest, istovremeno se dotaknuvši jednog važnog i kompleksnog globalnog problema. Istraživala sam ulogu koju je arhitektura odigrala u prijelomnim trenucima turbulentne povijesti Balkana, za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata, kao i za vrijeme posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini, vođenog od 1992. do 1995. godine.“

  Knjigu Gradovi smrtnici – zaboravljeni spomenici preveo je Mirza Purić, a izlazi u izdanju UG Akcija Sarajevo.

  Promocija knjige dio je projekta “Domovi kulture u BiH – izgubljena mjesta zajedništva i emancipacije?”, koji realizira UG Akcija Sarajevo uz podršku Fonda otvoreno društvo BiH i Fondacije Heinrich Böll.

  Datum objavljivanja: 13.12.2017. 

  *Zabranjeno je kopiranje objava sa web stranice AABH na druge portale i medije bez odobrenja od strane Asocijacije arhitekata u BiH.
  Podijeli

  Iz arhive