Projekat urbane regeneracije ‘brownfield’ lokacija u Sarajevu
 • 2019-01-23
 • Evropska banka za obnovu i razvoj (European Bank for Reconstruction and Development) raspisala je konkurs za izradu strategije urbane regeneracije dvije ‘brownfield’ lokacije u Sarajevu – zone željezničke stanice Sarajevo, te područja GRAS ‘Remiza’. Poziv se odnosi na prvu fazu projekta koji podrazumijeva izradu analize, strategije, finansijskog plana i masterplana za ove dvije lokacije. Projekat nastaje u saradnji sa Zavodom za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, te firmama KJKP GRAS i Željeznice Federacije BiH. Prijaviti se mogu domaće i internacionalne kompanije koje ispunjavaju uvjete, dok sve detaljnije informacije o istima i projektu možete OVDJE.

  Kao što je i navedeno u raspisu konkursa, strateška uloga planiranja ‘brownfield’ lokacija, infrastrukture i zemljišta ovog dijela grada Sarajeva ima veliki značaj za njegov integrativni razvoj. Ispravno planiranje urbane regeneracije ovih lokacija, i sve što takav poduhvat podrazumijeva, imati će dugoročan uticaj na ekonomski i sociološki razvoj grada, te kvalitet života njegovih stanovnika. Trenutno smo svjedoci upravo suprotnog – neplanskog i nestrateškog planiranja i izgradnje zapadnog dijela grada. Asocijacija arhitekata u BiH stoga pozdravlja pristup koji podrazumijeva izradu strategije, okupljanje broja različitih eksperata koji će izraditi ekonomsku analizu, transporta, stanovanja itd., te privlačenja ozbiljnih investicija koje ga uslovljavaju.

  Međutim, ono što je jako iznenađujuće jeste apsolutni nedostatak informacija o ovako značajnom projektu od strane javnih institucija koje ga implementiraju, te obavještenja stručne zajednice i građanstva Sarajeva o izradi istog. Činjenica da u Sarajevu i BiH nedostaje značajnih projekata strateškog planiranja i razvoja ne smije biti izgovor da se procedure provode po brzom postupku, ostavljajući sa strane svo znanje o gradu Sarajevu koje je nastalo kroz dug vremenski period, gdje analize i diskusije ove dvije lokacije sežu i do 50ih godina XX vijeka.

  AABH poziva domaće kompanije koje ispunjavaju uslove da se prijave na ovaj poziv, a nadležne institucije da ova i sve ostale procedure planiranja i razvoja grada budu što transparentnije, objavljene na vrijeme sa dostatnim informacijama ostavljajući prostora i domaćim profesionalcima da se prijave, i da planiranje grada i njegovog razvoja ne prepuštamo malom krugu stranih konsultantskih kompanija koje vjerovatno prije nisu ni kročile u ovaj grad.

  Podijeli

  Iz arhive