Pritzker 2022
 • 2022-03-17
 • Pritzker Laureate 2022 je Francis Kéré, porijeklom iz Burkine Faso, koja je jedna od najneobrazovanijih i najsiromašnijih nacija na svijetu. Infrastruktura države je skoro nepostojeća, a stanovništvo nema pristup osnovnim životnim potrebama kao što je pitka voda. Jedan od citata koji nam već dva dana od dodjele ove prestižne nagrade zvoni jeste: “Odrastao sam u zajednici u kojoj nije bilo vrtića, ali je zajednica bila porodica. Svi su se brinuli o tebi i cijelo selo je bilo tvoje igralište. Moji dani bili su ispunjeni osiguravanjem hrane i vode, ali i jednostavnim druženjem, zajedničkim razgovorom, zajedničkom gradnjom kuća. Sjećam se sobe u kojoj je moja baka sjedila i uz malo svjetla pričala priče, dok smo se stisnuli jedno uz drugo i njezin nas je glas iz sobe zatvarao, pozivajući nas da se približimo i stvorimo sigurno mjesto. Ovo je bio moj prvi osjećaj za arhitekturu.”

  Kéré je bio najstariji sin seoskog poglavara i prvi u svojoj zajednici koji je pohađao školu, samo što grad Gando nije imao školu, pa je napustio svoju porodicu u dobi od sedam godina. Njegova mala učionica iz djetinjstva u Tenkodogou bila je izgrađena od cementnih blokova i nije imala ventilaciju i svjetlo. Zarobljen u toj ekstremnoj klimi s više od stotinu kolega iz razreda satima odjednom, obećao je da će jednog dana škole učiniti boljima.

  On je prvi crni arhitekta koji je prepoznat u 43-godišnjoj historiji ove prestižne nagrade. „Ne želim direktno da govorim o rasizmu“, rekao je, „ali ovo je oblast u kojoj vam treba mnogo resursa. Zaista treba biti jak i imati sreće, jer takmičenja nisu uvijek tako otvorena. Nadam se da će me mladi ljudi u Africi vidjeti i znati da je to mogući put i za njih.

  “Dobra arhitektura u Burkini Faso je učionica u kojoj možete sjediti, imati svjetlo koje je filtrirano, ulazi na način na koji ga želite koristiti, preko ploče ili na stolu. Kako možemo oduzeti toplinu koja dolazi od sunca, a iskoristiti svjetlost u svoju korist? Stvaranje klimatskih uvjeta za pružanje osnovne udobnosti omogućuje istinsko poučavanje, učenje i uzbuđenje.”

  Jako malo arhiktekata je doživjelo takav nevjerovatan uspjeh uprkos takvim izgledima, kao što je Francis. Svoju karijeru je započeo izgradnjom škole od opeke za svoju zajednicu. Uspjeh osnovne škole Gando dodijelio mu je nagradu Aga Khan za arhitekturu 2004. i bio je katalizator za osnivanje njegove prakse, Kéré Architecture, u Berlinu, Njemačka 2005. Ubrzo je uslijedila realizacija dodatnih osnovnih, srednjih, viših i medicinskih ustanova diljem Burkine Faso, Kenije, Mozambika i Ugande. Kéréova izgrađena djela u Africi dala su eksponencijalne rezultate, ne samo pružanjem akademskog obrazovanja za djecu i medicinskim tretmanom za bolesnike, već i uvođenjem profesionalnih mogućnosti i stalnih profesionalnih vještina za odrasle, služeći tako i stabilizirajući budućnost čitavih zajednica.

  Svakim povratkom u Gando, Kéré je dao svrhovito ideje, tehničko znanje, razumijevanje okoliša i estetska rješenja, ali njegova služba čovječanstvu kroz kulturnu osjetljivost, proces angažmana i predanosti pokazuje se kao stalni primjer velikodušnosti prema svijetu. “Svoj rad sam smatrao privatnim zadatkom, dužnošću prema ovoj zajednici. Ali svaka osoba može odvojiti vrijeme da ode i istraži stvari koje postoje. Moramo se boriti da stvorimo kvalitetu koja nam je potrebna za poboljšanje života ljudi.”

  Godine 1985. ponovno je iščupao iz korijena, ovaj put, mnogo dalje od kuće, putujući u Berlin na stipendiju za strukovnu stolariju, učeći danju izrađivati ​​krovove i namještaj, dok je noću pohađao nastavu. Dobio je stipendiju za pohađanje Technische Universität Berlin (Berlin, Njemačka) 1995. godine, a višom diplomom u arhitekturi diplomirao je 2004. arhitekture. Iako daleko od Burkine Faso, Kéréov um nikada nije skrenuo s rodnog kraja. Prepoznao je odgovornost svoje privilegije, osnivajući zakladu “Schulelemente für Gando e.V.”, prevedenu na “školski građevni blokovi za Gando” i kasnije preimenovanu u Kéré Foundation e.V., 1998. godine kako bi prikupljali sredstva i zagovarali pravo djeteta na udobnu učionicu. Njegovu prvu zgradu, osnovnu školu Gando (2001., Gando, Burkina Faso), izgradili su i za stanovnike Ganda. Mještani su ponudili svoj doprinos, rad i resurse od zamisli do završetka, ručno izrađujući gotovo svaki dio škole, vođeni njegovim inventivnim oblicima autohtonih materijala i modernim inženjeringom.

  Njegov se rad proširio izvan školskih zgrada u afričkim zemljama i uključio privremene i trajne strukture u Danskoj, Njemačkoj, Italiji, Švicarskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Državama. Dvije historijske zgrade parlamenta, Nacionalna skupština Burkine Faso (Ouagadougou, Burkina Faso) i Benin National Assembly (Porto-Novo, Republika Benin), su puštene u rad. Dodatne nagrade uključuju Globalnu nagradu Cité de l'Architecture et du Patrimoine za održivu arhitekturu (2009.), BSI Swiss Architectural Award (2010.); Zlatna nagrada Global Holcim Awards (2012., Zurich, Švicarska), nagrada Schelling Architecture (2014.); Memorijalna nagrada Arnolda W Brunnera za arhitekturu Američke akademije umjetnosti i književnosti (2017.); i medalju zaklade Thomasa Jeffersona u arhitekturi (2021.). Kéré je bio gostujući profesor na Sveučilištu Harvard Graduate School of Design (Massachusetts, Sjedinjene Države), Yale School of Architecture (Connecticut, Sjedinjene Države) i drži inauguracijskog profesora Katedre za arhitektonski dizajn i sudjelovanje na Tehničkom sveučilištu u Münchenu.

  U nastavku upoznajte se sa njegovim radom kroz galeriju projekata koje smo izdvojili za Vas.

  Startup Lions Campus, Lake Turkana, Kenya

  Burkina Institute of Technology, Koudougou, Burkina Faso

  SKF-RTL Children Learning Centre, Nyang’oma Kogelo, Kenya

  Xylem Pavilion. Fishtail, Montana, United States

  Sarbalé Ke Pavilion, Indio, California, United States

  Benga Riverside School, Tete, Mozambique

  Léo Doctor's Housing, Léo, Burkina Faso

  Racism. The Invention of Human Races, Dresden, Germany

  Serpentine Pavilion, London, United Kingdom

  Lycée Schorge, Koudougou, Burkina Faso

  LyNoomdo Orphanage, Koudougou, Burkina Faso

  Courtyard Village, Milan, Italy

  Colorscape, Philadelphia, United States

  Vitra + Camper Store, Weil am Rhein, Germany

  Léo Surgical Clinic and Health Centre, Léo, Burkina Faso

  Centre for Health and Social Welfare, Laongo, Burkina Faso

  Gando Primary School Library, Gando, Burkina Faso

  Naaba Belem Goumma Secondary School, Gando, Burkina Faso

  Centre for Earth Architecture, Mopti, Mali

  National Park of Mali, Bamako, Mali

  Opera Village, Laongo, Burkina Faso

  Gando Primary School Extension, Gando, Burkina Faso

  Dano Secondary School, Dano, Burkina Faso

  Gando Teacher's Housing, Gando, Burkina Faso

  Gando Primary School, Gando, Burkina Faso

  I da zaključimo sa jednom bitnom filozofijom koju bi svi trebali živjeti i disati, poput doktora i njihove medicinske zakletve: “Arhitektura je prvenstveno usluga čovječanstvu, stvaranje okruženja u kojem se ljudsko biće može razvijati, može biti sretno, može imati ono što ja zovem dobrobit”.

   

  Podijeli

  Iz arhive