Pritzker 2018
 • 2018-03-08
 • Autorica: Ena Kukić

  Indijski veteran arhitekture Balkrishna Doshi, dobitnik je Pritzkerove nagrade za 2018. godinu. Ovo je razlog za radovanje svima: u vrijeme kada je značaj velikih nagrada u svim oblastima umjetnosti i nauke (vidi: Oscar, Grammy, Nobel) – pa i u arhitekturi – doveden pod znak pitanja iz različitih razloga, poput političke korektnosti, pristrasnosti i ekonomskih poveznica, Pritzker je zaista otišao u prave ruke. Alejandro Aravena effect all over again! Prošle godine je nagrada skrenula pažnju na izvrsnost globalno malo promoviranih RCR arhitekata, koji su svojim jednostavnim i kvalitetnim intervencijama i projektima uradili ogroman posao u regionalnoj arhitekturi Katalonije i šire, a ove godine ponovo promovira regionalni identitet rada, te socijalni angažman. U današnjem svijetu globalizma i najdublje socijalne i ekonomske nejednakosti, ovo su dvije najbitnije stvari u kulturi građenja. Balkrishna Doshi ih obje ima kao lajtmotiv svojih djela.

  Njegov arhitektonski opus stvaran je više od 70 godina, tijekom kojih je sarađivao s drugim poznatim imenima struke, poput Louisa Kahna ili Le Corbusiera. Posljednjeg je spomenuo i u reakciji na dobijanje nagrade, izjavivši da je duguje ovo priznanje uticaju Le Corbusiera na svoj arhitektonski duh, koji ga je nagnao na otkrivanje novog savremenog umjetničkog izražaja.

  Doshi je diplomirao u Mumbaiju,te nastavio graditi arhitektonsku karijeru u Londonu i Parizu, vrativši se kasnije u Indiju da nadgleda izvedbu Le Corbusierovih projekata. Među njegovim uspješnim projektima, kojih je izvedeno preko stotinu, nalaze se i mnogi socijalno orjentirani. Cilj je bio ponuditi najugroženijim skupinama društva dostojanstven i funkcionalan životni prostor. Njegov stil odlikuje lokalni senzibilitet: to je uspješna sinteza skulpturalnih betonskih i ciglenih formi sa prepoznatljivom indijskom estetikom i urbanom morfologijom.

  1978., Doshi je osnovao Vastushilpa Fondaciju za studij i istraživanje okolišnog dizajna kako bi unaprijedio planiranje u indijskom kulturnom kontekstu; danas ova Fondacija predstavlja bitnu vezu između akademije i arhitektonske prakse u Indiji i šire.

  U narednom periodu ćemo na AABH portalu detaljno predstaviti njegova odabrana djela i značaj koji imaju za zajednicu, a dotad pogledajte fotografije koje su obilježile njegov radni vijek.

   

  Datum objavljivanja: 08.03.2018. 

  *Zabranjeno je kopiranje objava sa web stranice AABH na druge portale i medije bez odobrenja od strane Asocijacije arhitekata u BiH.
  Podijeli

  Iz arhive