PRESJEK_50
 • 2017-12-22
 • Kraj je godine. Vrijeme da se napravi rekapitulacija arhitektonsko-građevinskih, zanatskih, instalaterskih i radova žurnalizma.

  Izvještaj o urađenom smo podnijeli juče. Ako sve ono nabrojano nije vrijedno 50 maraka članstva ja ne znam stvarno šta jest. I kao Asocijacija i kao portal aabh.ba, poginuli smo ove godine ali čini se da barem mali jedan pomak se osjeti. Malo je više događaja, malo smo povezaniji sa okruženjem a čak se čini da malo počinjemo i pozitivno utjecati na neke stvari o čem govori i povećan broj konkursa i zaustavljanje nekih negativnih tokova u arhitekturi i urbanizmu, prvenstveno glavnog nam grada. Jesmo li zadovoljni? Urađenim jesmo. S druge strane, nismo ni blizu onoga gdje bi htjeli biti. Oslanjanje na državu, strane donatore, međunardonu zajednicu i bilo koji drugi oblik deus ex machina davna je prošlost. Ostali smo sinn féin – mi sami, da uradimo ono što mislimo da trebamo.

  Sve ovo, što možda nekom sa strane i ne izgleda kao mnogo, odradila je ekipa ljudi na potpuno volonterskoj osnovi, između redovnih radnih obaveza, dodatnih radnih obaveza (kojima se krpe kao paučina tanki budžeti arhitekata), studiranja, pokušaja preživljavanja freelanceanjem, pokušaja održavanja društvenog života, pokušaja ispunjavanja porodičnih obaveza, cijepanja drva, vađenja krompira, utovaranja uglja, krečenja, usisavanja i bogapitaj čega sve još.

  Pored mnogobrojnih suradnika koje je nemoguće nabrojati (a na čijim se prilozima, tekstovima i fotografijama neizmjerno zahvaljujemo) za vas su radili (i radiće):

  Ana Bosankić
  Andrea Pavlović
  Merdžana Mujkanović
  Nejra Durmišević
  Sanela Dizdar
  Ibrica Jašarević
  Katarina Bošnjak
  Maja Ilić
  Hana Kevilj
  Vedad Islambegović
  i moja malenkost, Dario Kristić

  Završimo godinu s par linkova, čisto da se može reći da je bio pravi presjek.

  Nagrada za najbolji novi hotel na sajmu REXPO otišla je u BiH. Koja je sad ovo nagrada po redu za ahA+knAp i Tarčinu Forest Resort, mi u AABH više nemamo pojma.

  Pomalo nekritična kolekcija za one momente kad vam je i posla i struke i svega preko glave i da hoće izgorit sve više da se odmorim.

  Architerror – sve ono što kroz prozor gledamo svaki dan.

  To bi bilo to za ovu godinu. Vidimo se u 2018!

  Datum objavljivanja: 22.12.2017.

  *Zabranjeno je kopiranje objava sa web stranice AABH na druge portale i medije bez odobrenja od strane Asocijacije arhitekata u BiH.

   

  Podijeli

  Iz arhive