PRESJEK_48
 • 2017-12-08
 • Kupite Ugljena na piku. Možda može zamjena za nešto s profila?

  Zvuci arhitekture. Kad uselite u novi stan potrebno je neko vrijeme da se priviknete na nove zvukove. Sva ona čudna škripanja, kuckanja i struganja koja s vremenom postanu neprimjetna. Stali ste usred hodnika, susjed zaključava vrata a negdje ispod mašina ispire veš. Neko kašlje. Jeff T Byrd dokumentirao je svoje useljenje u Lammgasse (ulica Janjetine, nije u Jablanici). Album koji će cijeniti svi ljubitelji mrtve opskure.

  UNESCO prepoznao vrijednost drvorezbara iz Konjica. Jeste, to smo svi vidjeli na vijestima. Iako i legalna i ilegalna sječa još uvijek hara (posebno u općini Konjic) čini se da se i u BiH polako prepoznaje vrijednost drveta. Već smo ranije pisali o mladim BH dizajnerima koji revitaliziraju upotrebu drveta u proizvodnji namještaja. I još ćemo. S druge strane, u arhitekturi se ono još uvijek pojavljuje stidljivo pod izlikom skupoće i nedostatka stručne radne snage a primjene (čast izuzecima kojih je malo) su svedene na tradicionalne krovne konstrukcije i obloge. Još, čini se, 2015 u Mostaru je majstor graditelj, Kengo Kuma, pokazao šta se sve može sa drvetom. Očito nam treba više takvih događaja.

  Ove sedmice smo imali Noći arhitekture, što je realno, event mjeseca i svojevrsni trailer za Dane Arhitekture 2018. Ako niste čitali o tome juče, možete danas, nije obajatilo.

  Rast Dana zadnjih godina je maltene potpuno prirodan i organski. Tema jednih dana gotovo sama proizvede temu idućih a što je najbitnije, sve su jako relevantne za domaću scenu. Promjene, najavljene na prošlim Danima polako se uobličuju na sljedećim. Ko zna gdje ćemo završiti.

  Peračić je predstavio jedan od vjerojatno najinteresantnijih projekata trenutno Hrvatskoj koji, evo, ne znam može li, kao primjer, biti bolji poticaj domaćoj umjetničkoj sceni da zbije redove i zajednički se angažira. Iako je panel diskusijia na momente, objektivno, lebdila u malo nedefiniranom prostoru i tu se vidi pomak na kvaliteti kulture dijaloga. Malo smo pričali o prostorima slobode, na momente VRLO filozofskim temama se bavili. Na kraju smo svi otišli kući i nastavili sa legalizacijama, dogradnjama i shemama bravarije. Bilo je živo ali bez teških riječi koje su u zadnje vrijeme postale standard na događajima ovog tipa. Znači, vježba, vježba, samo vježba. Ništa ne dolazi samo i odjednom. Crtajte noćima, družite se na danima. Ili obrnuto.

  Datum objavljivanja: 08.12.2017.

  *Zabranjeno je kopiranje objava sa web stranice AABH na druge portale i medije bez odobrenja od strane Asocijacije arhitekata u BiH. 
  Podijeli

  Iz arhive