PRESJEK_47
 • 2017-12-01

 • Portret pejzaža. Iako ponešto opterećen klišeima, ovaj atmosferičan
  kratki film na Nownessu dobro ilustrira BH prostor pa mu se to oprašta. Ako ne baš u ugodnoj, živimo u zanimljivoj državi.

  Nejednakost u USA proizvodi nove vidove beskućništva. Ostavljeni bez mirovine i ušteđevine, hiljade američkih radnika treće životne dobi pretvorili su se u nomade koji  u kamp kućicama slijede sezonske poslove u Amazonovim skladištima i tržnim centrima. Parkirani u uglu beskrajnih parkinga tvore mala ad-hoc naselja kojima struju daju jeftini solarni paneli. I to je urbanizam.

  Rijetkost je danas imati potpuno prepoznatljiv stil u bilo kojoj umjetnosti. Dame i gospodo, Andreas Gruetzner

  Još videa! Bavimo se arheološkim iskapanjima na youtube, između ostalog. U ono vrijeme, kad su se hidroelektrane uspješno gradile snimljen je dokumentarac o izgradnji HE Čapljina. Za potrebe hidroelektrane izbetonirano je preko 2 miliona metara kvadratnih kanala i to pomoću, za današnje pojmove, rudimentarne mašinerije. Strojarnica, ukopana u živoj stijeni dimenzija je 24×98×77 m. Snaga agregata je 420 MW. Za usporedbu, HE Vranduk trenutačno u relativnoj izgradnji davala bi će 19,63 MW. Ove činjenice su tu da vas navučemo, ostala čudesa saznajte tako što ćete pogledati film.


  Datum objavljivanja: 01.12.2017.

  *Zabranjeno je kopiranje objava sa web stranice AABH na druge portale i medije bez odobrenja od strane Asocijacije arhitekata u BiH. 
  Podijeli

  Iz arhive