Preminuo arhitekta Amir Pašić
 • 2022-04-28
 • U Mostaru je 28. aprila 2022. umro Amir Pašić, prije svega cijenjeni dragi profesor i arhitekta koji je između ostalog u svojoj bogatoj biografiji, rukovodio i obnovom Starog mosta.

  Bio je profesor Osnova arhitekture (1999); profesor Prostornog planiranja (2000); i profesor Teorije i historije arhitekture i očuvanja graditeljskog nasljeđa (2009) te je radio kao i profesor i rukovodilac doktorskih studija na arhitektonskom fakultetu i kao rukovodilac Centra za izgradnju kampusa. Osim na Univerzitetu u Sarajevu, Amir Pašić je ostavio svoj uticaj i na više od 30 univerziteta širom svijeta, između ostalih: Yıldız Technical University, Istanbul; Mimar Sinan University, Istanbul; Harvard University, Massachusetts Institute of Technology, Columbia University, the University of Pennsylvania, the Royal Polytechnic Institute in Stockholm, York University, UK; La Sapienza University Rome, Alcala de Hennares University Madrid, Yale University, Cornell University, King Saud University, Riyadh; KSA i drugi.

  Dobitnik je šest nagrada za arhitekturu, uključujući Aga Khan nagradu za arhitekturu 1986. godine za uspješnu restauraciju Starog grada u Mostaru, a bio je tokog deset godina koordinator aktivnosti na obnovi istog grada, razrušenog u ratu 1992-95. godine. Kao arhitekt/planer bio je projekt menandžer na izradi četiri velika master plana u oblasti očuvanja graditeljskog nasljeđa, i velikog broja arhitektonskih projekata, uglavnom u obasti restauracije.

  Od 1993. godine, rukovodio je Odsjekom za arhitekturu u Istraživačkom centru iza Islamsku historiju, umjetnost i kulturu (IRCICA), Istanbul, i program koordinator međunarodnih projekata: “Mostar 2004” (1994-2004); Al-Quds/Jerusalem 2015 program-a, i obrazovnog programa “Islamic urban heritage” (od 2006. godine). Bio je član Nacionalne komisije za UNESCO Bosne i Hercegovine do 2016. godine. Bio je član ICOMOS AdHoc radne grupe (30 akademika iz 22 države) vezane za osnivanje ICOMOS-ovog univerzitetskog foruma.  Radio je i kao vodeći konsultant za Aga Khan Trust for Culture, Geneva (1995-2006); the World Monuments Fund, New York (1998-2004); i obavio nekoliko misija za ICOMOS Paris.

  Autor je ili ko-autor 21 knjige i 47 članaka, a također je autor Nominacijskog dosijea za upis zone Starog mosta u Starom gradu u Mostaru na listu Svjetske baštine UNESCO-a 2005. godine. Glavni je editor “Architecture and Science Journal”, Mostar, i regionalni editor za Arapske zemlje u “Journal of Cultural Management and Sustainable Development” London.

  Bio je predsjednik Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

  Podijeli

  Iz arhive