PREMINUO ARHITEKTA ZDRAVKO LIKIĆ
 • 2018-10-31
 • Naš istaknuti kolega, arhitekt ZDRAVKO LIKIĆ preminuo je 31.10.2018. u Sarajevu u 90. godini.

  Zdravko Likić (Sarajevo, 1928.) je bosanskohercegovački arhitekta. Diplomirao 1953. godine na Tehničkom fakultetu – Arhitektonski odsjek u Zagrebu. Od 1955. godine živi i radi u Sarajevu.

  Samostalno ili u autorskom timu učestvovao i nagrađivan na brojnim opće-jugoslovenskim takmičenjima (Zgrada SUP-a u Zagrebu, Dom Sindikata sa Radničkim univerzitetom i dvoranom u Nišu, Sahat Kula u Titogradu, Stanični Trg Titograd, Muzej revolucije u Sarajevu, Društveni dom u Sarajevu, Društveni dom u Bosanskom Novom, urbanističko rješenje Gradskog centra sa Narodnim pozorištem u Titogradu i drugi). Bio je član žirija na takmičenjima za Narodnu biblioteku u Sarajevu i Vojnu bolnicu u Zagrebu. Pisao prikaze objekata u časopisu “Arhitektura i urbanizam” (časopis Saveza Arhitekata Jugoslavije i Urbanističkog Saveza Jugoslavije, Beograd), te bio član redakcije istog.

  Dobitnik je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva za arhitekturu 1976. godine za zgradu Gradskog dispanzerskog medicinskog centra u Sarajevu (Dom zdravlja na Otoci).

  Podijeli

  Iz arhive