Preminuo arhitekt Nikola Žic
 • 2017-06-24
 • Autor: AABH

  IN MEMORIAM

  Naš dragi kolega, arhitekt NIKOLA ŽIC preminuo je 22. juna  2017.godine u Sarajevu u 71.godini. Bio je dugogodišnji aktivni član Asocijacije arhitekata u BiH i Udruženja primijenjenih umjetnika i dizajnera BiH.

  Nikola Žic rođen je 1946. godine u Malinskoj na otoku Krku u Hrvatskoj. Veći dio svog života proveo je u Sarajevu gdje se školovao i 1969. godine diplomirao na Arhitektonskom fakultetu. U Sarajevu je zasnovao porodicu i ostvario značajnu profesionalnu karijeru.

  Projektovao je i izveo više zapaženih objekata i enterijera, a dio karijere proveo je na poslovima rukovođenja u projektantskim firmama na kompleksnim objektima. Radio je u firmi Arhitekt, na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu te na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu kao vodeći projektant na rekonstrukciji i izgradnji. U Maleziji je proveo pet godina radeći u struci. Vodio je regionalni arhitektonski internet portal www.a4a.info

  Učestvovao je na mnogim domaćim i internacionalnim arhitektonsko-urbanističkim natjecajima na kojima je osvojio niz nagrada, izlagao je i bio nagrađivan na godišnjim izložbama Collegium artisticum, a za svoj bogati profesionalni rad dobio je više diploma i priznanja od investitora i strukovnih asocijacija..

  U toku svog profesionalnog rada je pokazao znatan interes za dizajn i slikarstvo. Njegovo arhitektonsko obrazovanje i praksa su ga uputili na crtež i akvarel, a motivi su inspirisani arhitekturom. Iza sebe ima skoro 50 godišnje iskustvo rada sa računarima, pa uz odgovarajuće softvere stvara specifičnu kombiniranu slikarsku tehniku “tradicionalni akvarel + IT“. Centralni motiv cijelog ciklusa su bili Baščaršija i Sarajevo sa golubovima.

  Nikola Žic biće sahranjen 24. juna 2017. u 12 sati na gradskom groblju Bare u Sarajevu.

  Datum objavljivanja: 24.06.2017. 

  Podijeli

  Iz arhive