PREDSTAVLJANJE ŽIRIJA COLLEGIUM ARTISTICUM 2024.
 • 2024-02-13
 • Podsjećamo još jednom sve arhitektice i arhitekte u BiH da je poziv za dostavljanje radova za izložbu Collegium Artisticum 2024. otvoren. Izložba je selektivnog karaktera i predstavlja najznačajniju smotru urbanizma, arhitekture i dizajna u Bosni i Hercegovini.

  Pravo izlaganja imaju redovni članovi, aktivni članovi, umirovljenici AABiH i studenti apsolventi sa izmirenom ukupnom godišnjom članarinom zaključno sa 06. martom tekuće godine. Autori mogu sudjelovati sa djelima koja do sada nisu izlagana na izložbama „COLLEGIUM ARTISTICUM“, a svaki autor, koautor, arhitektonski biro ili tim autora, mogu konkurisati sa najviše tri (3) projekta. Kategorije radova su: realizacija, ideja i enterijer, te kategorija ostalo.

  Izložbe u prethodnim godinama su uspješno organizovane sa internacionalnim žirijem i velikim brojem prijavljenih radova. A izložba Collegium Artisticum – Arhitektura je, osim u Sarajevu, ranije je predstavljana i u drugim bh gradovima (Tuzla, Mostar, Trebinje, Banja Luka, Zenica, Kakanj, Bihać) te u Novom Sadu (Srbija), Grazu (Austrija) i Zagrebu (Hrvatska).

  Selekciju za izložbu, žiriranje radova i dodjelu nagrada za 2024. godinu će vršiti tročlana stručna internacionalna komisija koju čine: Maruša Zorec,  Tonči Čerina i Željko Kusić.

  Maruša Zorec

  Maruša Zorec je studirala na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani, gdje predaje od 1993. godine. Prvih sedam godina radila je s arhitektom Vojtehom Ravnikarom, a 1996. osnovala je vlastiti ured: arrea architects. Živi i radi u Ljubljani. Njezini značajni radovi obuhvaćaju intervencije u postojećim, često povijesnim i zaštićenim strukturama. Otvaraju zaboravljena mjesta javnosti i pripremaju ih za novo moderno doba. Kapela u franjevačkom samostanu u Ljubljani otvorena je 1999. godine; 2001. započela je funkciju nova knjižnica u starom dvorcu u Ravne na Koroškem, a 2008. postavljen je na novi trg Oltar na otvorenom, Brezje. Obnovila je Vetrinjski dvorac u Mariboru 2010. godine i 2011. godine preuredila prizemlje dvorca u Ormožu u muzej i glazbenu školu. Njen ured puno radi na području javnih zgrada, poput nove drvene Omladinske hostele i srednje škole u Ravne, nove Kulinarske škole u Mariboru i škole za gluha djeca u Ljubljani. Godine 2015. ured je obnovio Plečnikovu kuću, Ljubljana, a 2017. stari hotel Švicarija pretvoren je u novi umjetnički centar u Ljubljani. Ured je predstavio instalaciju na Venecijanskom bijenalu 2018. s projektom Otkrivanje skrivenog. Maruša Zorec također radi na očuvanju modernističke baštine 20. stoljeća; 2001. sudjelovala je u projektu Slovenske moderne arhitekture 1945-1970, www.evidenca.org i objavila knjigu o radu slovenskog arhitekta Otona Jugovca. Osvojila je nekoliko nacionalnih natjecanja i trenutno radi na nekim većim projektima obnove u Italiji i Sloveniji. S kolegama iz ureda Arrea architecture, Maruša Zorec osvojila je nekoliko nacionalnih nagrada, poput Presern Found nagrade, Plecnik nagrade i Plecnik medalja za različite projekte, Piranesi nagrade i pohvale, Stele nagrade za obnovu i druge.

  Tonči Čerina

  Nakon diplomiranja na Af u Zagrebu radi u Arhitektonskom projektnom zavodu i Uredu za strategijsko planiranje Grada Zagreba, 2007. osniva s partnerima ured xyz-arhitektura, a od 2014. i ured Roth i Čerina  u kojem i danas djeluje. Sudjeluje u nastavi na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu. Zajedno s Miom Roth Čerina dobitnik je godišnjih nagrada UHA Viktor Kovačić za Osnovnu školu u Popovači za 2018. i Bernardo Bernardi za Centar za posjetitelje i vidikovce u Lonjskom polju za 2021. godinu. Kontinuirano je angažiran i u različitim sferama arhitektonske scene. Od mnogobrojnih značajnih doprinosa izdvajamo:

  2023. EU Mies award 2024
  Centar za posjetitelje i sustav promatračnica prirode Lonjsko Polje, M. Roth i T. Čerina, V. Kasap,
  O. Ursić, N. Mihaljević, F. Tretinjak, B. Demel, I. Fabrio, V. Cuculić
  hrvatska nominacija – shortlisted
  2022. Velika nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva
  Centar za posjetitelje i sustav promatračnica prirode Lonjsko Polje, M. Roth i T. Čerina, V. Kasap,
  O. Ursić, N. Mihaljević, F. Tretinjak, B. Demel, I. Fabrio, V. Cuculić
  2022. The PLAN Award, Milano
  Centar za posjetitelje i sustav promatračnica prirode Lonjsko Polje, M. Roth i T. Čerina
  2022. Godišnja nagrada Bernardo Bernardi
  Centar za posjetitelje i sustav promatračnica prirode Lonjsko Polje, M. Roth i T. Čerina
  2022. Big See Awards – Grand Prix
  Centar za posjetitelje i sustav promatračnica prirode Lonjsko Polje, M. Roth i T. Čerina
  Grand Prix Award u kategoriji Landscape and Urban Space
  2021. Balkanski arhitektonski bijenale Beograd
  Centar za posjetitelje i sustav promatračnica prirode Lonjsko Polje, M. Roth i T. Čerina
  2. nagrada  u kategoriji Arhitektonske realizacije
  2020. Grand prix 22. Salona arhitekture u Novom Sadu
  Osnovna škola Zorke Sever u Popovači, M. Roth i T. Čerina
  2019. Fresh + Bold Award
  Predavanje na Danima Arhitekture u Sarajevu
  2019. Godišnja nagrada Viktor Kovačić Udruženja hrvatskih arhitekata
  Osnovna škola Zorke Sever u Popovači, M. Roth i T. Čerina
  2019. EU Mies award 2019
  Osnovna škola Zorke Sever u Popovači, M. Roth i T. Čerina
  hrvatska nominacija
  2019. Big See Awards
  Kuća na Rabu, M. Roth i T. Čerina
  2005. Dječji vrtić Lanište, Zagreb
  nominacija za nagradu Viktor Kovačić 2008.

  Željko Kusić

  Po završetku Arhitektonsko građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, sa fokusom interesovanja na projektovanju, praktično znanje stiče u nekoliko projektantskih biroa, nakon čega se odlučuje za samostalno djelovanje. Upravo u samostalnoj praksi nastoji izaći iz skučenih okvira, koje nam kulturološki nameće ovo podneblje, te ambiciozno nastoji prevazići već mnogo puta viđene forme i oblike. Takav stav, sam po sebi dosta neizvjestan, urodio je plodom, budući da je stvorio prepoznatljiv „arhitektonski rukopis“ prepoznat u našoj zemlji i zemljama regiona. U svom radu polazi od pristupa da svaki objekat treba da bude jedinstven, a s druge strane da poštuje kontekst i tradiciju, istovremeno ostavljajući pečat vremena u kome je nastao. Uz aktivnu arhitektonsku praksu, kao predavač uzeo je učešće na Danima arhitekture Banja Luka, Međunarodnoj arhitektonskoj konferencij SHARE Arcitects u Sarajevu, kao i na Arhitektonsko građevinsko-geodetskom fakultetu u Banjoj Luci. Dobitnik je nagrade žirija Balkanskog arhitektonskog bijenala u Beogradu, za poslovni objekat Palata centar.

  Podijeli

  Iz arhive