PREDSTAVLJANJE ŽIRIJA COLLEGIUM ARTISTICUM 2022
 • 2022-02-25
 • Kao prvo, podsjećamo još jednom sve arhitektice i arhitekte u BiH da je poziv za dostavljanje radova za izložbu Collegium Artisticum 2022 otvoren. Izložba je selektivnog karaktera i predstavlja najznačajniju smotru urbanizma, arhitekture i dizajna u Bosni i Hercegovini.

  Pravo izlaganja imaju redovni članovi, aktivni članovi, umirovljenici AABiH i studenti apsolventi sa izmirenom ukupnom godišnjom članarinom zaključno sa 10. martom tekuće godine. Autori mogu sudjelovati sa djelima koja do sada nisu izlagana na izložbama „COLLEGIUM ARTISTICUM“, a svaki autor, koautor, arhitektonski biro ili tim autora, mogu konkurisati sa najviše tri (3) projekta. Kategorije radova su: realizacija, ideja i enterijer.

  Izložbe u prethodnim godinama su uspješno organizovane sa internacionalnim žirijem i velikim brojem prijavljenih radova. A izložba Collegium Artisticum – Arhitektura je, osim u Sarajevu, ranije je predstavljana i u drugim bh gradovima (Tuzla, Mostar, Trebinje, Banja Luka, Zenica, Kakanj, Bihać) te u Novom Sadu (Srbija) i Grazu (Austrija).

  Selekciju za izložbu, žiriranje radova i dodjelu nagrada za 2022. godinu će vršiti tročlana stručna internacionalna komisija koju čine: Hrvoje Njirić, Boris Cindrić i Emir Salkić.

  Hrvoje Njirić

  U struci, Hrvoje Njirić kotira kao jedan od najtalentiranijih hrvatskih arhitekata još od mladih dana kada u 90.-ima osvaja brojne natječaje, a u novije vrijeme i velike zagrebačke projekte poput stadiona, u medijima kolokvijalno nazvanog Plavi vulkan na Kajzerici (2008.) i sveučilišnog kampusa Borongaj (2010.). Afirmaciju na međunarodnoj sceni postigao je osebujnom arhitekturom koju prate elaborirani narativ i estetika nalik nizozemskoj modernističkoj tradiciji (s vidljivim utjecajem ureda OMA), a njegova internacionalna reputacija potvrđena je monografskim brojevima uglednih časopisa El Croquis (2003) i 2G (2011.). Rođen je u Zagrebu 1960., gdje je 1986. diplomirao arhitekturu. Vodio je ured njiric+njiric (s Helenom Njirić, 1990.-2001.), potom osniva samostalni biro njiric+ arhitekti. Često je pozivani kritičar na inozemnim fakultetima, a kao gostujući profesor djelovao je na studiju arhitekture u Grazu (1998.), Ljubljani (2000., 2010. i 2020.), Ferrari (2000.), Aarhusu (2005.), Trstu (2006.), Madridu (2008.-2013.), Bostonu (2014.), Virginiji (2016.), Navarri (2017.) i Beču (2018.); držao je i The Frank Gehry Chair na University of Toronto (2012./13.). Redoviti je profesor na TU Graz (2000.-2005.), a potom na GAF Split (od 2007. do danas).

  Sudjelovao je na natječajima diljem Europe, no realizirani projekti ponajviše su oni zagrebački gdje se bavio temama stanovanja (Gračani, 2006.; Markuševac 2007.) i javnim programima (dječji vrtić MB u Dubravi, 2008.). Dobio je nagradu 35. Zagreb Salona za realizaciju, te godišnju nagradu Viktor Kovačić (obje 2000.), prve nagrade 38. i 41. ZS-a (2003., 2006.), Piranesi Award i nagradu UHA-e Drago Galić (2007. i 2021.), te mnoga druga priznanja.

  Boris Cindrić

  Boris Cindrić je diplomirao na École Nationale Supérieure d’Architecture de la Ville et des Territoires u Marne la Vallée, 2003. godine. Iste godine osniva Atelier d’Architecture, gdje je počeo da razvija sopstvenu praksu, oslanjajući se na predanu i dinamičnu mrežu arhitekata, urbanista, inženjera, grafičkih dizajnera i umjetnika. Njegov rad je spoj nekoliko povezanih sektora: arhitektura, dizajn, urbanizam i ambijent, kreacija …

  Uvijek rano usvajajući nove IT alate, tehnike i metode saradnje, Boris Cindrić ih je primjenjivao od početka svoje prakse, kako u organizaciji svoje arhitektonske prakse, tako i u izradi projekata. U sinergiji sa arhitekturom, njegova lična historija je u njemu probudila i želju za komunikacijom i razmjenom znanja, kojoj se prepušta kroz svoje aktivnosti kao nastavnik – organizovanje radionica, seminara i predavanja, kao i kroz umjetničke kreacije koristeći video i zvuk.

  Emir Salkić

  Emir Salkić je arhitekt, poduzetnik, kreativac, 3D print entuzijast. Studirao je na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu i ETSAB-u u Barceloni. Prepoznatljiv po inovativnom i ambicioznom pristupu u svojim projektima kojima bježi od trenutnih konvencija u arhitekturi i dizajnu. Voli da eksperimentiše i izaziva sebe i druge na različitim nivoima i radoznao je kao mačka. Često usklađuje projekte sa održivim dizajnom koristeći prirodu a ne boreći se protiv nje. Suosnivač i suvlasnik je arhitektonskog ateljea „Normal arhitektura“, koji je zaslužan za niz veoma uspješnih projekta, direktor je razvoja proizvoda BH brenda ZANAT, kreator drvenog balans bicikla TOCHAK, bivši univerzitetski predavač, prirodnjak i sportski tip te mentor generacijama koje dolaze.

  Pažnju šire javnosti privukao je projektima poslovnih zgrada FedEx-a koje je, zajedno sa Muhamedom Serdarevićem, realizovao u Sarajevu i Zagrebu, te „Music Farm“ višenamjenskim objektom na Ilidži, o kojemu su pisali brojni štampani i elektronski mediji u zemlji i inostranstvu. U snažnoj konkurenciji sedamdesetak projekata iz cijelog svijeta, osvojio je drugo mjesto u kategoriji Javne i poslovne građevine i međunarodnu građevinsku nagradu ‘CEMEX’, za projekat Roditeljske kuće. Među značajnijim projektima su i MODUL fabrika u Sanskom Mostu i Leteći ćilim. Uz aktivnu arhitektonsku praksu, do 2010. godine, bio je i predavač na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu te gostujući predavač na ETSAB-u u Barceloni, IUS-u u Sarajevu i VAI-u u Austriji. Uporedo se bavi istraživanjem na polju komputacijskog inteligentnog dizajna, 3D printanja i dizajna namještaja.

   

   

  Autori koji konkurišu za sudjelovanje na izložbi, dužni su do 08/03/2022 dostaviti:

  -Prijavu AABH sa svim traženim podacima (dostaviti članski karton ako se tek prijavljujete za članstvo)

  -Potvrdu o uplaćenoj članarini (Do 10.3.)
  -Tekstualno obrazloženje – Koncept rada – Jedna stranica A4
  -Situacioni nacrt (Urbanizam, Arhitektura), na formatu A3 (moguće van razmjere)
  -Karakteristični tlocrt/tlocrte na formatu A3 (moguće van razmjere)
  -Karakteristični presjek/presjeke na formatu A3 (moguće van razmjere)
  -Fasade, 3D renderi, perspektivni prikaz, fotografije makete ili fotografije realiziranog djela (do 10 prikaza na formatu A3)
  -Detalje mobilijara i posebno dizajniranih cjelina (enterijer) na formatu A3
  -Prijedlog plakata (prezentacija rada) na A3 formatu

  Autor/autori će sami odrediti koji obim i broj priloga smatraju da je potreban za adekvatnu prezentaciju njihovog rada i koje će dostaviti za selekciju.

  Sve priloge autori šalju u pdf formatu (10mb) na email press@aabh.ba    

  Rokovi za dostavljanje radova su sljedeći:

  Do 08/03/2022 – Slanje radova za selekcionu komisiju –pdf format na press@aabh.ba

  10.-12/03/2022 –  Žiriranje radova, odluka o nagrađenim radovima

  Do 16/03/2022   – Slanje štampanog primjerka plakata za finalnu prezentaciju na izložbi, a nakon usvajanja od strane selekcione komisije – Plakat dostavljen u prostorije AABH (Alipašina 2).  Uz printani plakat je potrebno dostaviti pdf ili jpg format plakata snimljen na CD.

  5. april 2022 – Javna dodjela nagrada na otvaranju izložbe „COLLEGIUM ARTISTICUM“

  Formular za prijavu: PRIJAVA-CA-2022
  Pravilnik izložbe: PRAVILNIK IZLOZBE CA

  Sva dodatna pitanja slati na press@aabh.ba ili info@aabh.ba sa naznakom: CA22 Info.

  Podijeli

  Iz arhive