PREDAVANJE: “STUDIO UP: SHORT CUTS (2003:2019)”
 • 2019-05-03
 • Građevinski fakultet Sveučilišta u Mostaru vas poziva na predavanje arhitekta Tome Plejića u petak 10. svibnja u 19 sati u velikoj predavaonici Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Predavanje se održava u sklopu kolegija Arhitektonsko projektiranje 2 preddiplomskog Studija arhitekture i urbanizma.

  STUDIO UP, baziran u Zagrebu, bavi se suvremenom arhitekturom i urbanizmom. Osnovali su ga Lea Pelivan i Toma Plejić 2003. godine nakon pobjede na natječaju za zgradu gimnazije i sportske dvorane u Koprivnici. Za projekt im je Stefano Boeri dodijelio 1. nagradu Zagrebačkog salona iste godine, a za realizaciju su im Francis Rambert, Ole Bauman, Irena Fialova, Fulvio Irace, Luis M. Mansilla, Vasa J. Perović, Carme Pinos i Luis Hortet dodijelili “Mies van der Rohe – specijalno priznanje za nadolazeće arhitekte” 2009. godine.

  STUDIO UP predstavljao je Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu 2004. godine na poziv selektorice Helene Paver Njirić paviljonom FRAMEWORKS (u suradnji s arhitektom Petrom Miškovićem i umjetnicom Ivanom Franke) i 2010. godine na poziv selektora Lea Modrčina plutajućim paviljonom PAVILION.HR (u suradnji s više arhitekata).

  STUDIO UP realizirao je paviljon GIZMO na izložbi “Ultra Light Village” 2011. godine na poziv Terencea Rileya, kustosa izložbe i selektora bijenala dvaju gradova Shenzhena i Hong Konga.

  STUDIO UP predstavljen je na izložbi kustosice Mariane Ibanez “Nove trajektorije: suvremena arhitektura Slovenije i Hrvatske” na Sveučilištu Harvard, a samostalno se predstavio izložbom
  DISCHARGE 2014. godine u ljubljanskoj galeriji Dessa u suradnji s kustosicom Majom Ivanič.

  STUDIO UP prezentiran je u knjizi Ivana Rupnika “A Peripheral Moment” u izdanju Actara 2011. godine.

  Lea Pelivan i Toma Plejić održali su predavanja u Ankari, Beču, Beogradu, Bostonu, Braunschweigu, Darmstadtu, Essenu, Genovi, Lisabonu, Luvenu, Ljubljani, Sarajevu, Rotterdamu, Shenzhenu, a sudjeluju u nastavi Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu od 2005. i Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu od 2009. godine.

  Podijeli

  Iz arhive