PREDAVANJE: “Obsolescence in Architecture”
  • 2019-03-11
  • Katedra za historiju umjetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu u četvrtak, 14. marta 2019. godine, domaćin je otvorenog predavanja “Obsolescence in Architecture” profesora Daniela Abramsona. 

    Daniel M. Abramson je profesor na Odsjeku za historiju umjetnosti i arhitekture Univerziteta u Bostonu, a prethodno je predavao i na Tufts univerzitetu. Njegov istraživački rad fokusira se na pitanja ekonomije, društva i arhitekture od 18. do 20. stoljeća. Autor je tri knjige: Obsolescence: An Architectural History (2016); Building the Bank of England: Money, Architecture, Society, 1694–1942 (2005); i Skyscraper Rivals: The AIG Building and the Architecture of Wall Street (2001); te je kourednik izdanja Governing By Design: Architecture, Economy, and Politics in the Twentieth Century (2012). Trenutni rad uključuje projekte o američkoj državi blagostanja i o dokazima i naraciji u arhitektonskoj historiji. Abramson je osnivač udruženja Aggregate Architectural History Collaborative, koje ima za cilj unaprijediti istraživanja na polju historije i teorije arhitekture. 

    Predavanje profesora Abramsona održat će se u malom amfitetatru Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu u 12.oo sati. 

    Podijeli

    Iz arhive