PREDAVANJE: Moderna konzervacija_ Prof. Andrea Bruno
 • 2018-04-11
 • INTEGRACIJA STARIH I NOVIH STRUKTURA

  U petak 13. aprila 2018. godine Asocijacija Arhitekata u BiH u saradnji sa Nacionalnim komitetom ICOMOS organizuje predavanje renomiranog arhitekte Andrea Brune, poznatog po svome radu za internacionalnu organizaciju UNESCO. Tema predavanja je “Moderna konzervacija: Integracija starih i novih struktura”, sa početkom u 18:00 sati.

  Arhitekta i profesor Andrea Bruno (Torino, Italija) radi na polju arhitektonske integracije povijesnih zgrada, muzeja i javnih ustanova. Od 1974. godine savjetnik je  UNESCO-a, a trenutno radi kao “Advisor on Afghanistan to UNESCO’s Assistant Director-General for Culture”. Radio je u raznim misijama u svijetu, u nekadašnjoj Jugoslaviji, Kipru, Libanu, Iraku, Afganistanu, Bahreinu, Maroku, Alžiru, Tunisu, Pakistanu i Vijetnamu.

  Predavao je predmet Arhitektonska restauracija na Arhitektonskim fakultetima u Milanu i Torinu (Politecnico di Milano,  Politecnico di Torino). Održava ciklična godišnja predavanja na ICCROM-u u Rimu na Internacionalnom arhitektonsko-konzervatorskom kursu. Predsjednik je “Raymond Lemaire International Centre for Conservation” na Katoličkom Univerzitetu u Leuvenu, Belgija. U svojstvu eksperta, Andrea Bruno učestvuje u žirijima internacionalnih i nacionalnih konkursa.

  Iza sebe ima preko 50 realiziranih radova koji su bazirani na višestrukoj adaptilnosti suvremenih ekstenzija na historijskim kompleksima i objektima. Najpoznatiji radovi su: Muzej suvremene umjetnosti, dvorac Rivoli (Torino), Zamak Lichtenberg (Alsazia), Muzej Bastia (Korsica), Muzej umjetnosti i povijesti Romain Rolland (Clamecy), Nacionalna umjetničko – zanatska škola (Pariz).

  Dobitnik je niza nagrada i priznanja, među kojima se izdvajaju: Vitez Ordre National du Merite, Francuska, Nagrada Europa nostra za projekat Circo romano (Tarragona Španija), Nagrada Europa nostra za projekat Manica Lunga u sklopu dvorca Rivoli.


  Datum objavljivanja: 11.04.2018.
   

  *Zabranjeno je kopiranje objava sa web stranice AABH na druge portale i medije bez odobrenja od strane Asocijacije arhitekata u BiH.
  Podijeli

  Iz arhive