Predavanje: Digitalna prezentacija kulturno-historijske baštine u BiH
 • 2019-10-15
 • Pozivamo vas na Predavanje – Prezentaciju prof.dr. Selme Rizvic (Professor of Computer Graphics) na temu DIGITALNA PREZENTACIJA KULTURNO-HISTORIJSKE  BASTINE U BH u organizaciji Udruženja Društvo Prijatelja Grada Sarajeva u suradnji sa AABH. Predavanje će se održati 18.10.2019. u 18:00 u prostorijama AABH, Alipašina 2.
  Dr Selma Rizvić je redovni profesor na Odsjeku za računarstvo i informatiku Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i osnivač istraživačke laboratorije Sarajevo Graphics Group. Rođena je u Sarajevu, gdje je završila osnovnu i srednju školu, te diplomirala, magistrirala i doktorirala na Elektrotehničkom fakultetu Sarajevo. Oblasti njenog naučnog istraživanja su kompjuterska grafika, kompjuterska animacija, virtuelna realnost, multumedija, digitalna prezentacija kulturnog naslijeđa i interaktivno digitalno
  pripovijedanje. Sarajevo Graphics Group je od 2011-2015. godine bila partner u EU FP7 mreži izvrsnosti “Virtual Museum  ransnational Network V-MusT.net” koja je organizirala najveću evropsku multimedijalnu izložbu pod nazivom Ključevi Rima u Amsterdamu, Rimu, Aleksandriji i Sarajevu. Trenutno su partner u H2020 projektu iMARECulture koji ima za cilj prezentaciju
  podvodnog kulturnog naslijeđa pomoću digitalnih tehnologija. Sa svojim kolegama i saradnicima iz Sarajevo Graphics Group Selma Rizvić je kreirala veliki broj digitalnih prezentacija bosanskoherecegovačkog kulturnog naslijeđa. Jedan je od osnivača i predsjednica Upravnog odbora Udruženja za digitalizaciju kulturne baštine BiH DIGI.BA. U okviru predavanja na temu DIGITALNA  REZENTACIJA KULTURNO-HISTORIJSKE BAŠTINE U BH predstaviće rad svoje istraživačke laboratorije na projektima vezanim za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, kao što su virtuelna prezentacija Isa begovog vakufa, Crkve Sv. Trojice u Mostaru, Tašlihana i Bijele tabije. Govoriće i o potencijalu 3D tehnologija i virtuelne realnosti u prezentaciji ratnog naslijeđa, kao što je nedavno promovirani projekat virtuelnog prolaska kroz sarajevski ratni tunel.
  Više informacija na linku. 
  Predavanje je omogućeno uz pomoć premium partnera Asocijacije arhitekata u BiH:

  Sika BH (Sika AG) je specijalizirana švicarska kompanija za proizvodnju građevinske hemije, te vodeća u razvoju i proizvodnji sistema i proizvoda za lijepljenje, brtvljenje, prigušenje, statička ojačanja i zaštitu u građevinskom sektoru i industriji.
  Conty plus snabdijeva tržište pločastim materijalima, okovima, drvnom građom, podovima i dodatnom opremom namijenjenim proizvodnji namještaja, opremanjem objekata različitih namjena i uređenju interijera. Pored spomenute široke ponude materijala u ponudi su usluge besplatnog optimiranja, rezanje na mjeru i obradu rubova materijala rubnim trakama širokog spektra dekora. 
  Podijeli

  Iz arhive