Predavanje: Arhitektonske mape austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini – Mapa Sarajeva
 • 2021-04-15
 • Internacionalni Sаvjet zа spomenike i spomeničke cjeline predstavlja respektabilnu nevladinu organizaciju koja na globalnom nivou aktivno i interdisciplinarno doprinosi očuvanju i zaštiti kulturnog i historijskog naslijeđa. Unutar ICOMOS-ove profesionalne i naučne mreže djeluje i Nacionalni Komitet ICOMOS u Bosni i Hercegovini.

  Projekt Stari lokaliteti – nove perspektive” se bazira na utvrđivanju arhitektonskih ruta u gradskim četvrtima tri grada (Sarajevo, Banja Luka i Mostar) mapiranjem značajnih objekata iz Austrougarskog perioda. Odabir šetnje kao formata komunikacije omogućava kvalitetniju interpretaciju i precepciju (vlastitog) okruženja. Podizanje društvene svijesti o važnosti kulturološki slojevitog karaktera naših urbanih cjelina će biti potaknuto ovim projektom.

  Predavač: Boris Trapara, NK ICOMOS BIH
  Organizatori: Asocijacija arhitekata u BiH, NK ICOMOS u BiH

  Predavanju možete pristupiti OVDJE.
  Vidimo se u ponedjeljak, 19.04.2021! Početak predavanja je u 18h sa trajanjem od 45 min.

  Izradu mapa finansijski podržavaju Austrijski kulturni forum Sarajevo (Austrijska ambasada u BiH) i Češka ambasada u BiH.


  Ovaj događaj su nam omogućili i naši partneri iz građevinske industrije:
  Velux  Bosna i Hercegovina d.o.o. se bavi prodajom i marketingom VELUX krovnih prozora, sjenila, prozora za ravni krov s kupolom i svjetlosnih tunela. Više od 70 godina VELUX grupa stvara bolje uvjete stanovanja za ljude širom svijeta – korištenje dnevnog svjetla i svježeg zraka.

  Geberit grupa sa sjedištem u Rapperswil-Joni u Švicarskoj vodeći je ponuđač sanitarnih proizvoda na europskom tržištu. Njegova ponuda uključuje sanitarne sustave, cijevne sustave, keramiku za kupaonice te kupaonski namještaj. Geberit nudi tržišnim partnerima iz građevinske industrije i trgovine širok spektar mogućnosti obuke u 29 informativnih centara Geberit koje svake godine pohađa više od 30.000 profesionalaca.

  Alumil je jedno od najvećih i najpouzdanijih imena u kućnim prozorima i dvorišnim vratima, sa preko 30 godina dizajniranja visokokvalitetnih aluminijskih proizvoda.
    ALUMIL je stvorio asortiman koji uključuje inovativne proizvode i savršeno odgovara modernim potrebama gradnje.

  Podijeli

  Iz arhive