POZIV ZA UČEŠĆE U KONKURSU ZA IDEJNO RJEŠENJE JAVNOG PROSTORA “HASTAHANA” U SARAJEVU
 • 2022-03-02
 • Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Općinom Centar Sarajevo, poziva domaće i međunarodne arhitekte, urbaniste, pejzažne arhitekte, te studente arhitekture i dizajna da se prijave na međunarodni poziv/inovacijski izazov za idejno rješenje javnog prostora „Hastahana“ u Sarajevu.

  Poziv je otvoren od 28.2. do 6.4. 2022., a pristupiti mu se može na stranici https://www.urbanlab.ba/en/contests/. Učesnici se ohrabruju da osmisle inovativna rješenja inspirisana prirodom i vođena idejama stanovnika Sarajeva, koja će doprinijeti urbanoj regeneraciji „Hastahane“ – kultne lokacije u srcu Sarajeva gdje se preklapaju značajni historijski periodi. Konkursu su prethodile javne konsultacije o budućim sadržajima i funkcijama ovog prostora, kroz koji je zaprimljeno gotovo 400 odgovora i ideja građana, i koji su sada uključeni u smjernice poziva.

  Međunarodni petočlani žiri sastavljen od relevantnih renomiranih profesionalaca razmatraće dostavljene prijedloge idejnih rješenja i nagraditi tri najbolja rješenja u skladu s uslovima ovog javnog poziva.

  Nakon dodjele nagrade trima rješenjima od strane žirija, ista će biti stavljena na i javno glasanje za izbor najboljeg rješenja po mišljenju javnosti. Općina Centar namjerava podržati izradu prijedloga koji dobije naviše glasova javnosti i u saradnji sa pobjednikom javnog glasanja radit će na glavnom projektu uređenja javnog prostora „Hastahana“ u toku 2022. godine.

  Podijeli

  Iz arhive