POZIV: Omladinski Centar “Most Mira”
 • 2017-09-13
  • Autor: Vernes Čaušević (Projekt V Arhitektura) i Most Mira
  • Konkursi


  Poziv za aplikacije za učešće:
  Studentska Rezidencija – Prototipovanje zidova od nabijene zemlje za Omladinski Centar “Most Mira” u Prijedor

  Autor: Vernes Čaušević (Projekt V Arhitektura) i Most Mira

  © Project V Architecture/Most Mira

  © Project V Architecture/Most Mira

  Most Mira u saradnji sa Projekt V Arhitekturom sa zadovoljstvom objavljuje predstojeću Rezidenciju za izradu prototipa od nabijene zemlje, kao dio glavnog projektovanja za projekat Omladinskog Centra Mosta Mira. Rezidencija je osmišljena kao stručno-edukativna radionica za studente i mlade arhitekte iz BiH i održat će se od 5. oktobra do 9. oktobra 2017. godine na lokaciji budućeg Omladinskog Centra “Most Mira” u mjestu Kevlijani, Prijedor.

  Omladinski Centar “Most Mira” je jedinstven arhitektonski projekat kulturno-umjetničke namjene, koji će uskoro postati novi dom za UG Most Mira – nezavisna grupa aktivista, umjetnika i stručnjaka iz Velike Britanije i BiH koja u zadnjih 9 godina neumorno rade na izgradnji mira u lokalnoj zajednici kroz organizovanje umjetničkih festivala i drugih umjetničkih programa kroz rad sa učenicima, mladima, školama iz Prijedora i volonterima iz čitavog svijeta. Trenutno u fazi glavnog projektovanja, arhitektonski projekat pretvara privatnu devastiranu kuću na lokaciji u aktivnu javnu destinaciju za umjetnost sa novim intervencijama izgrađenim od lokalne nabijene zemlje. Sa stručne strane arhitektonski projekat vodi firma Projekt V Arhitektura od 2015 godine u saradnji sa lokalnom projektantskom firmom Kunić Gradnja iz Prijedora i sa austrijskom firmom Lehm Ton Erde, jednom od najpoznatijih građevinskih firmi na svijetu za gradnju sa nabijenom zemljom. Dizajn projekta razvijen je kroz niz participativnih dizajn radionica sa lokalnim studentima, inženjerima i lokalnom zajednicom.

  Više o projektu možete saznati ovdje, u članku koji je nedavno objavljen na AABH web stranici.

  Oduševljeni smo što ćemo pozdraviti međunarodnog eksperta Prof. Martina Raucha i tim Lehm Ton Erde iz Austrije koja će voditi Oktobarsku rezidenciju na terenu i nadgledati tim od 12 studenata arhitekture i mladih arhitekata iz Banja Luke, Sarajeva, Londona i ostalih gradova iz BiH, koji će imati jedinstvenu priliku da učestvuju u aktivnoj izgradnji prototipa od nabijene zemlje i upoznati se sa ovom tehnologijom kroz praktičan rad u pripremi i izgradnji prototipa na licu mjesta. Direktor firme Martin Rauch, je počasni profesor UNESCO-a na katedri za zemljanu arhitekturu, koji je sarađivao sa mnogim poznatim arhitektima uključujući Herzog i De Meuron, nudi ogromno znanje i iskustvo o izgradnji značajnih objekata sa nabijenom zemljom u Evropi iz zadnjih 30 godina.

  Ciljevi radionice

  Ova radionica je slijedeći korak u participativnom procesu na ovom projektu. Glavni cilj radionice je koristiti zemlju sa lokalnog područja za izradu prototipa zemljanih zidova i dijelova budućeg objekta u stvarnoj 1:1 veličini a koji će se koristiti za ispitivanje na Institutu za materijale, dok će neki od njih  ostati i na gradilištu za vizuelne inspekcije i kao dio budućeg mobilijara.

  Radionica će trajati 5 dana i studenti/mladi arhitekti će biti uključeni u procesu istraživanja i prikupljanja zemljanih materijala iz unaprijed mapiranih rudnika i kamenoloma, te u pripremi i izgradnji prototipnih zidova i mobilijara od nabijene zemlje. Učesnici će imati priliku da se upoznaju sa tehnologijom izgradnje koja je planirana za Most Mira Centar i da se uključe u daljnjim istraživanjima i drugim aspektima projekta Mosta Mira.

  Datumi i program rezidencije

  Utorak 4. oktobar u 19:00 – Svečana Večera i upoznavanje tima u Prijedoru.
  Srijeda 5. oktobar u 09:00 – Početak radionice na terenu.
  Ponedjeljak 9. oktobar u 16:00 – Završetak radionice na terenu.

  Pokrivanje troškova

  Za sve učesnike će biti obezbjeđena hrana i smještaj u Kevljanima (Prijedor), Most Mira također pokriva troškove prevoza. Biće obezbjeđen organizovani prevoz iz Sarajeva i Banja Luke po potrebi kako bi se olakšao dolazak na radionicu. Obezbjeđeni su osnovni uslovi za spavanje. Smještaj će biti zajednički u kućama u selu na novim madracima. Dosadašnje iskustvo učesnika ovog kao i drugih projekata Mosta Mira je bilo veoma pozitivno.

  Kvalifikacije i proces aplikacije

  Samo BiH studenti arhitekture i građevine kao i mladi arhitekti i građevinci koji su diplomirali u zadnje 3 godine mogu aplicirati za učešće na radionici. Broj aktivni učesnika iz BiH je ograničen na 10 učesnika! Na prijašnjim radionicama smo ugostili učesnike iz Londona, Prijedora, Banja Luke i Sarajeva. Pozivamo studente i mlade arhitekte iz svih gradova BiH da apliciraju.
  Aplikanti su dužni u digitalnoj formi poslati slijedeće informacije do 20.septembra 2017 u 12:00 sati:

  –    Ime, prezime, datum rođenja i grad/mjesto trenutnog boravka (ne treba puna adresa)
  –    Broj telefona i e-Mail adresa
  –    Naziv fakulteta na kojem studirate ili na kojem ste završili studije
  –    Naziv i godina studija i naziv kvalifikacije
  –    Naziv poslodavca (ukoliko ste zaposleni)
  –    Napisati zašto želite da učestvujete u projektu (tekst do 300 riječi)
  –   Potvrda učešća za svih 5 dana radionice, uključujuči dolazak u Prijedor u 19:00 sati u utorak 4. Oktobra i ostanak do 16:00 sati u ponedeljak 9. Oktobra (u slučaju da niste u mogućnosti učestvovati punih 5 dana onda ste dužni potvrditi dane na kojim možete učestvovati). Prioritet ide studentima koji mogu učestvovati svih 5 dana
  –    Kratki CV ili primjeri radova – max. 10 stranica. Stavite u prilog kao digitalni fajl max. 15MB (ovaj dio nije obavezan ali vam može pomoći sa aplikacijom)

  Svu digitalne informacije trebate poslati u jednom e-mailu na obje sljedeće adrese:
  –    info@projectv-arch.com
  –    kemal@mostmiraproject.org

  Do sada smo primjetili značajan interes studenata za ovaj projekat. Očekujemo veliki broj prijava iz Banja Luke, Sarajeva, kao i ostalih gradova širom BiH, te vas molimo vas da nam što prije pošaljete vašu aplikaciju. Ovaj projekat ima za cilj da privuče mlade ljude koji žele da grade bolju budućnost za sve nas.

  Ako imate pitanja molimo vas da se javite na: info@projectv-arch.com i kemal@mostmiraproject.org.

  © Project V Architecture/Most Mira

  © Project V Architecture/Most Mira

  © Kemal Pervanić/Most mira

  © Kemal Pervanić/Most mira

  Datum objavljivanja: 13.09.2017.

  Podijeli

  Iz arhive