POZIV: Nagrada Božidar Milić
 • 2019-10-18
 • Pozivamo vas da prijavom svojih radova uzmete učešće na ovogodišnjem konkursu za dodjelu Nagrade Božidar Milić, koja je osnovana sa ciljem da podstiče, razvija i afirmiše kritičko-teorijsku misao u oblasti arhitekture i arhitektonskog stvaralaštva, urbanizma, prostornog planiranja, zaštite graditeljskog nasljeđa, kao i unapređenja nastave iz oblasti arhitekture i građevinarstva.

  Nagrada je osnovana prošle godine na inicijativu i pod pokroviteljstvom porodice prof. dr Božidara Milića i Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Javni poziv za dodjelu nagrade Božidar Milić 2019. objavljen je 6. septembra ove godine.

  Nagrada se dodjeljuje za doprinos u oblasti arhitekture i urbanizma, i to:
  1) NAGRADA ZA KRITIČKO-TEORIJSKI TEKST
  – autoru/ima teksta o arhitekturi, urbanizmu, prostornom planiranju, zaštiti graditeljskog nasljeđa, razvoju savremene arhitektonske misli, kao i unapređenju nastave iz oblasti arhitekture i građevinarstva (udžbenici), koji je crnogorski državljanin;
  – autoru/ima kritičko-teorijskog teksta koji se bavi crnogorskom arhitekturom, urbanizmom i prostorom uopšte;
  a koji je objavljen u prethodne četiri godine, do datuma dodjele Nagrade,
  (period 2016-2019).
  2) NAGRADA ZA REALIZOVANO DJELO
  – autoru/ima izvedenog urbanističkog i/ili arhitektonskog djela na teritoriji Crne Gore a koje je realizovano u prethodne četiri godine, do datuma dodjele Nagrade, (period 2016-2019)
  3) NAGRADA ZA STUDENTSKI RAD

  – studentu za rad nastao u okviru nastavnog programa, učešćem na javnim konkursima ili kao rezultat sopstvenog istraživanja na određenu temu a koji je nastao u prethodne dvije godine, do datuma dodjele Nagrade.

  Žiri u kategoriji Nagrada za kritičko teorijski tekst je:

  prof. dr sc. Nenad Lipovac, arhitekta
  mr sci. Ljiljana Miletić Abramović, istoričarka umjetnosti
  mr sc. Maroje Mrduljaš, arhitekta

  Žiri u kategorijama Nagrada za realizovano djelo i Nagrada za studentski rad je:

  prof. emeritus mr sc. Peter Gabrijelčić, arhitekta
  prof. dr sc. Idis Turato, arhitekta
  prof. mr sc. Boris Koružnjak, arhitekta


  Javni poziv
   sa bližim uslovima prijave kao i Prijavni obrazac možete pronaći u prilogu. Prijave se šalju elektronskim putem na e-mail adresu: nagrada@bozidarmilic.me do 1. novembra 2019. godine. Svečana dodjela nagrada, kao i izložba prispjelih radova, održaće se 20. decembra 2019. godine u Podgorici.
  Učešće u Javnom pozivu mogu uzeti i međunarodni arhitekti koji su svoja djela realizovali u Crnoj Gori, odnosno koji su se u svojim tekstovima bavili crnogorskom arhitekturom, urbanizmom i prostorom uopšte; prijava u kategoriji Studentski rad otvorena je za sve studente bez obzira na njihovu teritorijalnu pripadnost.

  Podijeli

  Iz arhive