POZIV NA UČEŠĆE: KotorAPSS
 • 2017-03-29
 • Autor: AABH

  Ovogodišnja tema KotorAPSS-a jesu privremene strukture u arhitekturi. Mjesto dešavanja kao i do sada su gradske zidine koje su pod UNESCO zaštitom u blizini starog austrougarskog zatvora a upravo tu će biti govora o trajnosti u arhitekturi i njenom značaju. Privremene strukture, iako vrlo brzo po svom nastanku bivaju uklonjene, postaju dio javnog prostora.

  S ovom temom želimo eksperimentirati i testirati nove scenarije u našem gradu. Želimo isprovocirati interakcije i vidjeti novo lice javnog prostora. U prvoj godini TEMPORARY serijala smo pozvali Numen/For Use i odlučili početi sa akcijom i kreirati privremeno u arhitekturi. Pozvani ste na učešće na jednosedmičnoj radionici koju će voditi Numen/For Use i KotorAPSS i na taj način dati svoj doprinos te kreirati privremeno.

  Ako ste arhitekt, umjetnik, student arhitekture, dizajna i umjetnosti, pošaljite:

  Vaš portfolio u .pdf formatu, do 8MB.

  Pismo motivacije na temu privremenog u arhitekturi

  * Motivaciono pismo treba imati od 500-1000 riječi s oko 200 riječi na temu privremenog u arhitekturi.

  * službeni jezici engleski i crnogorski

  Pošalji na: apply@kotorapss.me

  Rok: 10. maj.

  Radionica je besplatna za odabrane sudionike, a što uključuje smještaj u starom dijelu grada Kotora.

  Popis sudionika bit će objavljeni do 15. maja.

   

  O KotorAPSS-u

  Kotor APSS je postavljen kao platforma za promišljanje arhitekture i razvoja grada u odnosu na kulturnu baštinu, graditeljsko nasljeđe, savremene tendencije u razvoju gradova i probleme nastale u planiranju prostora usljed ubrzanog razvoja u zemljama u tranziciji. Kao takav, jedinstven je događaj u Crnoj Gori koji se razvio do manifestacije sa međunardonom reputacijom, dok je Kotor postao ključna destinacija za mlade profesionalce i studente arhitekture. Sastoji e iz dva osnovna segmenta: radionice i završnog simpozijuma. Cilj radionice jeste da svakim sljedećim izdanjem istraži nove elemente koji će redefinisati odnos između arhitekture i urbanih sistema u gradu i unaprijediti gradsko okruženje promjenom njegovih fundamentalnih komponenata.

  izvor: http://www.archdaily.com/867999/call-for-applicants-kotorapss-with-numen-for-use-temporary

  izvor: http://www.archdaily.com/867999/call-for-applicants-kotorapss-with-numen-for-use-temporary

  O Numen/For Use

  Numen/For Use kolektiv je koji djeluje na polju konceptualne umjetnosti, scenografije te industrijskog i prostornog dizajna. Grupa je formirana 1998.godine kao kolaboracija između svježe diplomiranih industrijskih dizajnera – Svena Jonkea, Christopha Katzlera i Nikole Radeljkovića. Formiraju se pod imenom „For Use“ ne bi li naglasila svoju vjeru u utilitarnost i funkcionalnost dizajnerskih produkata. Uzore pronalaze u kanonskim autorima kao što su Bauhaus, Maljevič, ruski konstruktivisti, u eurospkoj apstraktnoj i konkretnoj umjetnosti, konceptualnoj umjetnosti i drugima. Rani radovi grupe okarakterizirani su eksperimentima s depersonaliziranim dizajnom i radikalnim formalnim redukcijama koji su duboko ukorijenjeni u visoki modernizam. Od 2008.godine grupa se fokusira i na stvaranje objekata i koncepata koji nemaju prije definiranu funkciju, na aktivnosti koje rezultiraju hibridnim i eksperimentalnim oblicima kao što su N-Light serija i Tape instalacije (između ostalog tu su i Tube, String i Net instalacije). Postave instalacija realiziraju u mnogim gradovima kao što su: Pariz, Beč, Beograd, Melburn, Firenca, Berlin, Tokio, Frankfurt i drugi. Paraleno s tim radovima, grupa dobiva nekoliko internacionalnih nagrada za svoje uspjehe u polju industrijskog dizajna i scenografije kojima se, također konzistentno bavi

  Numen/For Use, izvor: http://www.archdaily.com/867999/call-for-applicants-kotorapss-with-numen-for-use-temporary

  Numen/For Use, izvor: http://www.archdaily.com/867999/call-for-applicants-kotorapss-with-numen-for-use-temporary

  Datum objavljivanja: 29.03.2017.

  Podijeli

  Iz arhive